Robotok a BETT Show-n

Hírek - 2010. január 19.

Írta: Nádori Gergely

Szerintem mindenki álmodozott már arról, hogy milyen jó lenne, ha saját robotja lehetne. A klasszikus sci-fikben túltengenek a robotok, sőt ha jól eemlékszem, még Pepe is programozta Mikrobit. Úgy tűnik eljött az az idő, amikor, ha nem is a robot készíti el regel a kávénkat, de legalább az iskolába bekerültek a robotok. Legalábbis BETT Show-n látványos volt, hogy hány standon kínáltak olyan szerkezeteket, amiket a diákok megépíthetnek és programozhatnak. Voltak közötttük olyanok, amiket már régóta ismerhetünk, mint a LEGO programozható gépei, de voltak egészen új komolyabb és egyszerűbb csodák is. A Bővebben után egy rövid videó is található arról, mit is láttunk:

 

{youtube}yxZvAGKOl4U{/youtube}

Kezdjük azzal, aminek valójában nem sok köze volt az oktatáshoz: a Dell standja előtt kínálgatta a nyalókát és vonalzót egy robot, akivel (amnivel?) egészen jól el is lehetett beszélgetni. Természetesen ez a beszélgetés nem volt komolyabb annál, amit egy chatbottal folytathat az ember, de azért mégis elég furcsa érzés volt.

Tanár szemmel azért érdekesebbek voltak a LEGO termékek. A már sokak ismert programozható LEGO a Mindstorms mellett idén megjelent a WeDo, amit kifejezetten kicsiknek szánnak. Még olvasni sem kell tudni ahhoz, hogy elkészítse és programozza valaki a saát mechanikus focikapusát, vagy robokrokodilját. Kipróbáltam, tényleg teljesen intuitív a dolog és tényleg beszippantja az embert, kicsit-nagyot egyaránt.  Külön érdekesek voltak azok a foglalkozások és készletek, ahol LEGO segítségével és probléma alapúan tanulhattak a gyerekek fizikát, például a mozgásokról és a tehetlenségről, ahogyan ebben a videóban is látható:

{youtube}wLmscEKcgM0{/youtube}

Kicsit másfélék voltak az első videóban is bemutatot Moway autók. Ezek a kis autók egy fény-, egy hő- és egy pár ütközésérzékelővel rendelkeznek és egyszerű folyamatábrákkal programozhatóak. De így is könnyen rakhatunk össze takarító autókat, amik letolják a labdákat az asztalról. A Moway képességei láthatók ebben a videóban is:

{youtube}Jww-dFNKZR8{/youtube}

Robotabb robotokat készített a Q4, az ő robotjuk ugyanis ember alakú és azt programozhatjuk a PC-ről.

A skála legvégén a Festo pneumatikus rendszerei vannak. Ezkkel egész gyártósorokat készíthetnek el és programozhatnak akár gimnazisták is. Hogy mikor lesz erre igény hazánkban is? Én nem tudom.