Növényhatározó

Internet a tanórás - 2012. február 29.

Írta: Nádori Gergely

Egészen fantasztikus oldal a Növényhatározó (IDE KATTINTVA). Pontosan az, amit a név és a cím is ígér: egy interaktív fényképes növényhatározó. Jelenleg 873 hazai növény leírását és fényképét találhatjuk meg benne. Az egyes növényeket kereshetjük a nevük és a rendszertani besorolásuk alapján is. A növény adatlapján pedig a legfontosabb információkon túl még érdekességeket is találhatunk.

Az oldal igazi kincse az interaktív növényhatározó, amiben sokféle szempont (virág szín, típus, virágzat stb.) alapján szűkíthetjük le, hogy mi is az a növény, amit éppen határozni kívánunk. Bal oldalon folyamatosan láthatjuk, hogy az összes közül éppen mely növények felelnek meg a kívánalmainknak. Nagyon barátságos a kezelőfelület, igazi élmény vele a határozás, ráadásul egy külön fényképes terméshatározót is találhatunk.

Ha mindez nem lenn elég, a szerzők azt ígérik, hogy a Facebookon keresztül segítenek az ismeretlen növények határozásában. Külön öröm, hogy az egészet Creative Commons licensz alapján adják közre, tehát a képeket nyugodtan használhatjuk a tanításban (a forrás megjelölésével). Ahhoz, hogy az élmény teljes legyen csak két apróság hiányzik (bár így is lenyűgöző az oldal): lehetne egy kicsit több ökológiai információ a növényekről és ha a határozó mobil alkalmazásként is létezne és internet kapcsolat nélkül is használható lenne, az már maga lenne a mennyország!