Csigasebesség, avagy ...

Internet a tanórás - 2012. február 17.

Írta: Prievara Tibor

CONVERT THE WORLD! Egy olyan oldalra szeretném felhívni a figyelmet, amely első ránézésre a fizika, kémia, matematika, informatika szakos kollégáknak, illetve e tárgyakat tanuló diákoknak szól. Azonban érdemes alaposabban szétnézünk, mert kiderül, hogy teljesen hétköznapi, tantárgyaktól független problémák esetén is használható. Ez egy konvertáló oldal, a mértékegységek közötti átváltásra szolgál. Tudjuk, hogy a diákok gyakran vesznek el, vagy tévesztenek ezen a területen, de ennek az oldalnak a segítségével ellenőrizhetik magukat. A konvertálás regisztráció nélkül is elérhető, de annak, aki pl. fórumozni is szeretne, be kell jelentkeznie. Nézzük a gyakorlatban: szándékosan nem olyan példákat veszek, hogy 14 km2 hány hektár, vagy 1 Coulomb hány Farraday, mert természetes, hogy ezt egy mértékegység konvertáló tudja.

Legyen inkább az a példa, hogy az 1978 (arab) számot hogyan kell római számokkal felírni.  Először ki kell választanunk a témát: Számrendszerek, be kell írni a számot, majd ennek a „mértékegységét” (ez most kissé furán hangzik, de ne kötözködjünk): Tízes számrendszer. Készen is vagyunk, a beviteli mezők alatt vannak az eredmények. Látjuk, hogy római számként MCMLXXVIII, vagy látjuk, hogy néz ki pl. kettes számrendszerben, hogyan kell leírni angolul, németül, stb. Nekem különösen az tetszik a konvertálóban, hogy azonnal generál többféle átváltást, válogathatunk, melyikre van szükségünk.


Sütni vágyók megtudhatják, hogy 1 bögre durván 0,24 liter (48 teáskanálnyi) a szabvány szerint, azaz 1 liter valójában 4,23 bögrének felel meg.
Nemzetközi papírméreteket, vagy képátmérőket kaphatunk meg cm×cm-ben. Ugrálhatunk a méter, a láb és pl. yard között. Megtudhatjuk hány óra van jelenleg Cleveland-ben, vagy mely területek tartoznak azonos időzónába. Váltogathatunk pénznemek között, az oldal az aktuális árfolyammal számol.  Összehasonlíthatjuk az angol, amerikai, japán és európai ruhaméreteket, figyelembe véve, hogy nő, vagy férfi az illető.


Az 5 csomóval száguldó hajó valójában 9,26 km/h-val megy, az érdekesség kedvéért ez 2572,22 átlagos csigasebességnek felel meg. Hiszen – ez is fontos lehet valakinek – egy átlagos csiga sebessége (klikk) 10-3 m/s.


Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a 100 km-en 7 litert fogyasztó autónk hány gallont fogyasztana Amerikában 100 mérföldön, ezt is megtudhatjuk: 2,98. Egy liter tehát 14,29 km-re lenne elég, a briteknél pedig ugyanezzel az autóval 1 gallon benzin 40,35 mérföldön át (~65 km) tartana ki.
Remélem sikerült egy kis ízelítőt adnom és más is hasznosnak, esetenként érdekesnek találja majd ezt az oldalt.