Saját Twitter-fal

Internet a tanórás - 2011. február 18.

Írta: Nádori Gergely

Érdekes eszköz a Twitter, kezdetben nem sok értelmét láttam, de ahogy használni kezdtem egyre több és több lehetőséget érzek benne. A rövid 140 karakteres üzenetek jók lehetnek a szakmai fejlődésre (erről szól az IKT Akadémia egyik anyaga), de felhasználhatjuk az instant kommunikációban rejlő lehetőségeket is. talán sokaknak ismerős az SMS-fal, egy kivetítő, ahol megjelennek az adott számra küldött SMS-ek, nagy rendezvényeken gyakran használják. A Twijector oldal segítségével (IDE KATTINTVA) tulajdonképpen a saját Twitter falunkat készíthetjük el.

Az oldalon nem kell mást tennünk, mint egyszerűen megadni azt a hashtaget, amit követni akarunk és már sorjáznak is valós időben a twitek (magyar nevükön csiripek) egy szép, egyszerű felületen, amit könnyen kivetíthetünk. Persze ehhez jó lenne tudni, hogy mi az a hashtag. Nem más, mint egy speciális címke, amivel megjelöljük, hogy az adott Twitter üzenet (csirip) mire vonatkozik. A könnyebb értelmezés kedvéért az ilyen címkék elé agy # jelet raknak (ennek a neve hash mark, magyarul számjel). Példának okáért a #huedchat címkével ellátott csiripek a magyar oktatással kapcsolatosak. Egy ilyen Twitter-falat sokféleképpen használhatunk fel.

Akár egy órán is vehetjük hasznát. Tegyük fel, hogy matematikából a diákok valamilyen problémán dolgoznak, de megkérjük őket, hogy a megoldási ötleteiket írják meg a Twitterre, mondjuk #matepelda címkével ellátva, közben mi pedig vetítsük ki a Twijectort és máris megvalósul az izgalmas kreatív együttműködés a diákok között.

Iskolanapon vagy más iskolai rendezvényen kivetíthetjük a saját Twitter-falunkat, a bejáratnál elmondhatjuk mindenkinek, hogy írhatnak az #iskolanap címkével, a vélemények, de akár az aktuális hírek is így folyamatosan láthatóak.

Szervezhetünk olyan vetélkedőt a diákoknak, ahol a csapatok egy része az iskola különböző pontjain, esetleg a városban jár és old meg feladatokat, míg mások például az iskolai könyvtárban dolgoznak. Kettejük között a kommunikációt pedig egy ilyen fal biztosítja.