Zoomit - nagyítsuk a képernyőt

Letölthető anyagok - 2014. május 29.

Írta: Nádori Gergely

zoomitEgyszerű, de mégis nagyon hasznos kis program a TN Zoomit nevű (INNEN TÖLTHETŐ LE). Segítségével kinagyíthatjuk a képernyő egy részét, azután akár írhatunk is rá. Ha elindítjuk a programot először egy beállításokat kínáló oldalt kapunk, itt lehet azt is megadni, hogy mekkorára nagyítson a program és milyen billentyűkombinációra hívhassuk elő. Az alapértelmezés a Ctrl+1. Ha ezt lenyomjuk, az egérmutató körüli részt nagyítja ki a képernyőn, az egér mozgatásával pedig mozoghatunk is.

Ha lenyomjuk az egér bal gombját, rajzolhatunk a képre (az r, g, b, y billentyűkkel adhatjuk meg a színt, az e-vel törölhetünk), a rajzolásból a jobb egérgombbal léphetünk ki.

Ha a Ctrl+4 billentyűket nyomjuk le, a nagyítás nem fagyasztja be a képernyőt, ugyanúgy működik alatta minden tovább. Ekkor a Ctrl és a fel-le nyilak együttes megnyomásával tudunk nagyítani és kicsinyíteni. Ilyenkor persze rajzolni nem tudunk, ahhoz megint a Ctrl+1 megnyomására van szükség. A zoomolásból azzal a billentyűvel léphetünk ki, amivel belementünk.

A program természetesen jó szolgálatot tehet informatika órán, amikor részletesebben akarunk megmutatni valamit, de hasznát vehetjük akkor is, ha bármilyen tantárgyhoz képernyővideót készítünk.