Varázslatos filmek házilag

Letölthető anyagok - 2015. május 21.

Írta: Nádori Gergely

green screenA technika fejlődésében számomra az a leginkább lenyűgöző, ahogy olyan dolgok, amik fiatalkoromban hatalmas dolognak tűntek, bonyolult felszereléseket igényeltek ma már egy otthoni számítógépen könnyedén megcsinálhatók. Emlékszik valaki Rajnai Andrásra? A tévérendező teljes munkásságát a blue box technikára építette fel, így lett a mosószeres flakonból űrhajó, a villanykörtéből szuperrobot (például itt). A technika lényege, hogy két felvétel másolunk egymásra, de az egyikből egy színt átlátszóvá teszünk. Így ha például egy zöld háttér előtt ugrál valaki és a zöld színt tüntetjük el, akkor úgy fogjuk látni, mintha a másik filmen lenne rajta. Ez a megoldás ma már mindennapos a hollywoodi filmek világában, sok olyan mozi készült, ahol a színészek végig csak egy zöld posztó előtt játszottak. Most két olyan ingyenes programot mutatunk be, amikkel ugyanezt mi is megcsinálhatjuk.

Sajnos kedvenc filmkészítő programunk a Movie Maker nem alkalmas erre, de szerencsére van olyan ingyenes program, amivel könnyen készíthetünk ilyet. Az Open Broadcaster Software eredetileg azért íródott, hogy a számítógépes játékokat lehessen közvetíteni a weben (nem is gondolnánk mekkora piaca van ennek), de teljesen jól használható arra is, hogy két meglevő filmet másoljunk egybe vele green screen hatással. Erről egy angol nyelvű videó itt látható.

A másik program tárgyanimációkhoz használható, ez az a technika, ahol kockánként készítünk fényképet. A Mokey Jam ezt teszi lehetővé (meg a klasszikus rajzolt filmek készítését is) és ez is képes arra, hogy adott színű háttér helyére az általunk megadott képet vetítse be.