Tapintható dolgok

Tippek, trükkök - 2020. június 19.

Írta: Nádori Gergely

3d nyomatmire lehet jó a 3D nyomtató az iskolában? Például abban, hogy segítsen a speciális nevelési igényűeknek. Három olyan megoldást is mutatunk, ami hasznos és hatékony lehet. Az első a Touchsee nevű oldal (IDE KATTINTVA), itt Braille szövegeket készíthetünk 3D nyomtatóval. A dolgunk kifejezetten egyszerű, beírjuk a szöveget majd letöltjük a 3D modellt, amit azután csak ki kell nyomtatni. természetesen az is izgalmas feladat lehet a diákoknak, ha saját maguk tervezik meg a feliratokat, például a TinkerCAD segítségével (EZ ITT VAN).

A második egy olyan oldal, ahol 3D térképek készíthetők. Az oldal neve Touch-Mapper (ITT TALÁLHATÓ). Itt a dolgunk csak annyi, hogy kiválasztjuk a Google Maps segítségével a helyszínt, amiről a térkép kellene, aztán letöltjük a 3D modellt. Fontos, hogy nem domborzati térképet kapunk, hanem az utcák és az épületek lesznek a térképen kitapintható módon.

Végezetül bemutatunk egy gyűjteményt a magyar ABC betűiből (IDE KATTINTVA). A betűk felülete érdes, hogy könnyeben legyenek kitapinthatók. A betűk természetesen az írás és olvasás tanításában is jól használhatók. Külön szépsége ezeknek, hogy a modelleket egy nyolcadikos diák készítette.