Szabaduló szoba a tanórán

Tippek, trükkök - 2016. január 27.

Írta: Nádori Gergely

escape signA szabaduló szobák egyre népszerűbbek, sőt sokak szerint a romkocsmák mellett Budapest fő turisztikai vonzerejét jelentik. A lényeg, hogy adott helyzetből csak fejtörők megoldásának sorával lehet kijutni, gyakran úgy, hogy a bezárt szoba ajtaja csak akkor nyílik ki, ha minden rejtvényen túl jutottunk. Nem kellett sokat várni, hogy valakinek eszébe jusson, hogyan lehetne ezt a tanításban is használni. A Breakout EDU oldalon (IDE KATTINTVA) tanításban használható szabadulószobák forgatókönyvét találjuk meg. A regisztráció után megkapjuk a jelszót, amivel megnézhetjük a már elkészült szcenáriókat.

Természetesen van üzleti modellje is az oldalnak, de az is kifejezetten barátságos: a szabaduláshoz szükséges eszközöket (lakatok, láthatatlan tinta, stopper, ládák) megvehetjük tőlük, de ahhoz is kapunk linket, ha magunk akarjuk összevásárolni. A nagyját itthon is be lehet szerezni és persze semmi akadálya nincs annak, hogy kitaláljunk még több és érdekesebb dolgot. Az egyes szcenáriók általában egy-egy videóval kezdődnek és gyakran van szerepe a számítógépnek is a küldetések során, akár úgy, hogy azon kell keresni, akár úgy, hogy ott van valami megoldandó fejtörő.

Tudom, hogy angolul van, meg angol tantervre van kitalálva, de ahogy a mondás tartja: jótól lopni nem szégyen biztosan lehet ötleteket gyűjtögetni belőle.