Slam - költészet ma

Internet a tanórás - 2013. április 10.

Írta: Nádori Gergely

A költészet napja van, de nincs könnyű dolga annak, aki szeretné a költészetet közel hozni a diákokhoz. Persze az óvodások szeretik a versikéket és mondókákat, de aztán valahol valami történik és a versek idegenek, érthetetlenek távoliak lesznek a számukra. Jó esetben ünnepi dolgok, nem mindennapi használatra valók, rossz esetben még azok sem. Negyedikes fiamnak a minap Petőfi Tiszáját kellett megtanulnia. Nagyon mérges volt Sándorra, hogyan tudott ilyen marhaságot, értelmetlen dolgokat írni, gyorsan meg kellett mutatnom neki a Hold elégiáját, hogy mentsem a becsületét.

Pedig van ma olyan költészet, ami biztosan érthető a diákoknak, érdekes, vicces és gondolkodásra is serkenthet. Az Amerikából indult slam költészetről van szó. A slam költemény előadásra termett, felolvassák el is játszák egy kicsit. A slam verseny is, a költőket egy zsűri pontozza és minden alkalommal megválasztják a nyertest is. Ugyan a legjobban élőben érvényesül a hatása, tanórára talán érdemes bevinni egy-két felvételt:

IDE KATTINTVA látható egy páros slam, Kemény Zsófi és Simon Máté beszélgetnek 18 és 28 éves önmagukkal.

ITT NÉZHETŐ MEG a relációanalízis című költemény.

EBBEN A VIDEÓBAN több slam költő felel arra kérdésre, hogy mi neki a magyar.

Korábban (ITT) már írtunk arról is, hogy mi lesz abból, ha a slam költők és Petőfi találkoznak.

A hazai slam mozgalom honlapja IDE KATTINTVA érhető el, minden hónap utolsó csütörtökjén a budapesti Mika Tivadar Mulatóban tartanak versenyeket.