Skype a tanításban

Tíz weboldal... - 2015. március 20.

Írta: Prievara Tibor

skype Sok eszközről volt már szó a TanárBlogon, és néha-néha jó elővenni egy régebb témát, hátha történt érdekesség azóta is. A Skype használata a tanításban egy ilyen téma. Írtunk már egy angolos Skype projektről ITT , rendkívül izgalmasak a Mystery Skype órák, ahol más iskolákkal teremtünk kapcsolatot Skype-on és igen/nem kérdések segítségével ki kell deríteni, hol is lehet a másik osztály a világon (erre érdemes felkészülni, tanárként irányítani a kérdéseket, hogy valóban izgalmas legyen). Én mindig egyeztetek a kollégával, aki a vonal másik végén van, hogy minél hatékonyabb, tanulást is segítő kérdéseket tudjunk feltenni egymásnak.

És hogy ez működik általános iskolában is, arra ITT A BIZONYÍTÉK.

Ha nagyon elmerülünk a Skype-ban, akár világ körüli útra is indulhatunk, tudatosan választva a következő állomást (a Mystery Skype oldalán rengeteg iskola, tanár található, könnyű velük felvenni a kapcsolatot).

Vannak olyan óravázlatok is (sajnos angolul), ahol az Élet Nagy Kérdéseit tudjuk megválaszolni közösen. Szintén izgalmas a 100 szó kihívás, ahol 100 szóban kell egy témáról véleményt mondanunk (regisztráció szükséges, az oldal ITT TALÁLHATÓ.

Természetesen az együttműködés Skype-on lehet bármilyen témájú, látunk versíró projektet, ahol közösen írtak a gyerekek verseket, vagy éppen bejelentkeztek 4-5 országból és összehasonlították az időjárást és az éghajlatot az adott országokban. Én személyesen használtam Skype-ot arra is, hogy vitázzunk. Egy indiai egyetemista volt a virtuális vendégünk, és a diákoknak a szerelemházasság mellett kellett érvelniük (ami nem volt nehéz, hiszen számukra az előre elrendezett házasság intézménye teljesen elképzelhetetlen és értelmetlen volt). Érdekes volt, ahogy a valódi vita valódi tudást szült.

Amennyiben szeretnénk egy Skype találkozást felvenni, használhatjuk a Community Ckips programot, amely rögzíti a képet és a hangot. (IDE KATTINTVA azonnal elindul a Community Clips program letöltése)

Természetesen mindez csak a jéghegy csúcsa, visszajövünk még további ötletekkel. Annyit talán érdemes megjegyezni, hogy a Skype jóval több (tud lenni), mint egy internet alapú ingyenes telefon.