Pánik

Hírek - 2021. augusztus 31.

Írta: Prievara Tibor

panik Sokan mondogatták (mi is), hogy a másfél éves karantén után sem lesz minden tejfel, sőt meglehet, hogy a visszatérés legalább annyi nehézséget tartogat majd, mint amennyit a karantén helyzet maga hozott el. Mégis meglepett, amivel a napokban szembesültem. Elkezdődött az iskola, jellemzően iskolai táborokkal és öt diákomnak is lett pánikrohama a táborban. Ezeke a rohamok annyira hasonlítottak egymáshoz, mintha valami fertőző betegség tüneteiről lenne szó.

  • Kontrollálhatatlan zokogás
  • Remegés
  • Légszomj
  • Fojtó érzés
  • Megugrott pulzus
  • Értéktelenség érzés, halálfélelem

Az érintett diákok fiúk és lányok egyaránt voltak, 14 évestől 19 évesig. A roham gyakran kapcsolódott a fáradtsághoz is, a fáradtságot pedig részben a közösség is okozta, hirtelen nagyon sokfelé, sokmindenkire kell figyelni. Az egyes diákoknál el lehetett mondani, hogy kinek milyen egyéb pszichés vagy élethelyzeti problémája van, de ettől függetlenül is kifejezetten járványszerűnek tűnik, hogy ilyen sok gyereknél jelenjen meg.

Szerencsére a pánikroham kezelhető, a diák lenyugtatható. Nagyon fontos, hogy tudja, megértessük vele, ez egy pánikroham, nem kell attól tartania, hogy belehal. Nyugtassuk meg, beszéljünk hozzá sokat, tereljük el a figyelmét és próbáljuk a lassú, rendszeres légzést közösen helyreállítani.

Iskolánk pszichológusa készített egy tájékozatatót a pánikrohamról:

panik

Arra is érdemes felkészülnünk, hogy ez csak a karantén első és csak az egyik mentálhigiénés következménye, biztosan jön még több is.