Nyomozós játék kezdő angolosoknak

Nyelvoktatás - 2023. október 19.

Írta: Prievara Tibor

Nem mindig a legbonyolultabb ötletek a legizgalmasabbak, illetve vannak olyan diákcsoportok, akik számára a nagyon összetett feladatok túlságosan nagy nehézséget okoznak. A lapozás után egy olyan ötletet mutatunk be, amely egy izgalmas, 60 percig is eltartó, nyomozós játékot tartalmaz, gyakorlatilag semmilyen komoly digitális eszköz bevonásával, mégis végig izgalmasan.

Tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek kellett lehetőleg izgalmas, mozgalmas órát tartanom - angolból. A tudásuk gyakorlatilag a legalapvetőbb kifejezésekre korlátozódik, tanulási motivációjuk nem létezik, és rengeteg kudarc érte őket. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom egy 'nyomozós' játékkal feldobni az órát. Így csináltam: Az óra elején felírattam egy lapra a számokat 1-től 11-ig, majd bejelentettem, hogy dolgozat lesz. Ettől mindenki elszomorodott, amíg egy 'telefonhívást' nem kaptam az igazgatótól ... ezt érdemes hitelesen eljátszani :) ... ahol arra kérnek, vagyis inkább utasítanak, hogy nyomozzuk ki az osztállyal, hogy ki a a kém, aki beépült az iskolába. Vagyis: le kell buktatni egy kémet.

Ehhez persze információra van szükség, ezért az iskola udvarán kiragasztottam 11 információmorzsát a 'kémről' (pl. hol lakik, nős-e, van-e testvére stb. , azaz kizárólag nagyon egyszerű kifejezéseket, de egész mondatokban. A gyerekek párban dolgoztak, az egyik írhatott csak, a másik futkosott, és meg kellett jegyeznie a mondatot ahhoz, hogy le tudja diktálni a társának. Ezt memoriter helyett csináltuk. Miután kifutkározták magukat, és a 11 mondat is összegyűlt, egy SMS-t kaptam (ez is fake volt, erre remek az iFake oldala, ami ITT TALÁLHATÓ). Ebből azt tudtuk meg, hogy sajnos egyes információk nem voltak helyesek, így a kémről részben jó, részben rossz információink vannak. A megoldás: szerencsére elfogtunk egy telefonos hangüzenetet, ahol a teljes igazságot mondja. Ehhez egy hangszintetizátort használtam, ahová befolyattam a 'valódi' információkat és az órán ezt felolvastattam az alkalmazással. Eddig volt tehát memorizálás, mozgás, hallott szöveg értése, és nyomozás.

Ezen a ponton kiderült, hogy van egy beépített embere a kémnek az iskolában (én egy kedves és partner természettudományos tantárgyakat tanító kollégát kértem meg erre). Ehhez egy keresztrejtvényt kellett megoldaniuk, ahonnan kinyerhették a tanár nevének betűit egy kód visszafejtésével. Az így 'lebukott' tanárt meg kellett keresniük a szünetben, aki egy számsorból álló kódot adott meg a diákoknak (így ismételtük át a számokat), amit behoztak a terembe.

Így hát tudták, hogy ki a beépített 'ügynök', az ő neve, valamint az általa megadott számkód lett a végső kód, amellyel egy indavideó oldalra jutottak el a diákok (ezt úgy csináltam, hogy a bit.ly-n készítettem egy rövidített linket, ahol lehet személyre szabni a bit.ly utáni részt, így lett egy bit.ly/a beépített tanár neve + a tanár által megadott kód. A videót még viccből szintén kóddal védtem, ami ugyanez volt, így ismételni kellett a kódot (szigorúan angolul), és így megnyílt a videó, amit a Moovly ingyenes alkalmazásával csináltam, és ami lebuktatja az IGAZI kémet - aki persze én voltam :)

Összefoglalva: volt hallott szöveg értése, memoriter, ismétlés, egész mondatok tanulása, némi beszéd - és sok nyomozás. Nem mondom azt, hogy minden gyereket végig lekötött teljes egészében, de mindenki dolgozott benne, és legalább a feladatok egyes elemeiben aktivitást mutatott, érdeklődött és némileg felszabadultan 'nyomozott.'