Mire jó az Office 365? Beszámoló Pécsről

Tippek, trükkök - 2015. február 13.

Írta: Prievara Tibor

365 Egyre többet hallunk az Office 365 nevű - magyar iskoláknak ingyenes - virtuális osztályteremről, amely egy csapásra oldja meg IKT iránt fogékony kollégáink sok problémáját és ad válaszokat olyan kérdésekre, mint például, hogy 'hol tudok biztonságosan kommunikálni a diákjaimmal?', vagy éppen hol tudom tárolni az anyagaimat? Mindezekre megnyugtató választ ad az Office 365, és e mellett rengeteg egyéb szolgáltatást is nyújt, akár a Lync nevű konferenciaszoftverre elég gondolni, ahol akár online tanórát is lehet tartani, hiszen képernyőmegosztás, rajztábla és sok más egyéb áll rendelkezésünkre, valamint akár 'felszólítani' is tudunk résztvevőket. A lapozás után egy pécsi kolléga, Rauch Katalin, foglalta össze, hogy ő mire használja az Office 365-öt.

A OneDrive-on csoportokat hoztam létre, ahova meghívtam a diákokat, oda teszem fel az anyagokat, illetve ide mindenkinek egy mappát, és abba teszi az ő anyagait. Emellett a tagozatos diákjaimmal készítettem csoportot, amely a saját nevüket viseli, és oda csak engem hívtak meg. Így azt senki nem látja, abba dolgozik és én látom. Mivel már tavaly elfogytak a meghívóim, én is több csoportnak készítettem a Fájlok résznél mappát, illetve a diákok mappát hoznak létre a nevükkel és megosztják velem, és abban dolgoznak.

Mindenkinek a FÜZETE egy OneNote jegyzet, ami sokkal több mint a papír füzet, hiszen itt linkeket, és képernyő képeket tudunk betenni, amire ha ránéz rögtön tudja, hogy miről volt szó. Ahogy dolgozunk, rögtön képernyőképet (PrintScreen) készít és beteszi - így sok grafikai, és szerkesztési műveletet gyakorol nap mint nap.

Idén már 5 munkaközösség készített Skydrive-on "virtuális munkaközösséget", ahova meghívta a munkaközösség vezető a kollégákat. Tantervek, tanmenetek, dolgozatok, feladatok, könyvrendelés, versenyre jelentkezések, segédanyagok...

Levelezés: Az Office365-ön leveleznek a diákok is. Nagyon jó program, és nagy segítség info órán, mert nem kell a különböző felületeket ismertetni, mert addig mindenkinek más (freemail, citromail...) levelező programja volt és nehéz volt a levelezést tanítani. itt is lehet csoportokat készíteni, mappákat létrehozni, hozzá szabályt rendelni.

Weboldalak: iskolánkban az Office365 oldlaon van egy Tantestületi weblap, ott több dokumentumtárat hoztunk létre, jobban szét bontva, átláthatóbbá téve az anyagokat. Naptárat, hirdetéseket.

Al-weboldalak Az informatika-techika munkaközösségnek létrehoztam egy külön weboldalt a saját oldalamról, ahova a kollégáknak adtam hozzáférést. Ide adatbázist építünk, tantervek, tananyagok, versenyfeladatok, munkatervek, segédanyagok, versenyre jelentkezés, és egy WIKI oldalt szerkesztünk folyamatosan, amit az informatika könyv kiváltására szeretnénk használni (nem rendeltünk a diákoknak könyvet). Ha összeáll az anyag év végére elérhetővé tesszük a diákoknak. Volt egy pályázati táborunk év végén, annak egy újabb weboldalt készítettem, ott tudtuk a jelentkezéseket és anyagainkat tárolni. A weboldalakhoz és dokumentumtárakhoz lehet értesítéseket létrehozni, így minden napra összegzést kértem a levelezésemre (office365-ös) és ha valaki valamit feltett, látom.