MI figyelemzavarosoknak

Internet a tanórán - 2024. január 10.

Írta: Nádori Gergely

mano kep Jó eséllyel naponta jelenik meg egy-egy olyan alkalmazás, ami az AI-t próbálja használni. Meglehet, naponta jelenik meg olyan, ami az oktatást célozza meg. Ma már válogathatunk az olyan alkalmazások között, melyek feladatokat gyártanak, diasorokat készítenek, szószedetekkel állnak elő és így tovább. Az oktatási innovációk szinte mindegyike azt ígéri, hogy segít abban, ami a modern pedagógia Szent Grálja, a differenciálásban. Miközben a személyre szabott tanulás már régóta fennen hangoztatott elv lenne, annak praktikuma fájóan hiányzik. Ezért is lehet érdekes egy olyan alkalmazás, ami kifejezetten a figyelemzavarosokat célozza meg. Mivel sokrétű eszközről van szó, ezért mindenféle órán lehet használni, mi egy vicces irodalmi példát is mutatunk hozzá.

Az alkalmazás, amiről szó van a Goblin Tools (IDE KATTINTVA), ami jelenleg hat modult tartalmaz. A Magic ToDo segít teendő listákat írni és a mesterséges intelligencia további részfeladatokra bont le egy dolgot. A mosogatásnál például onnantól, hogy vegyük elő a tisztítószereket odáig, hogy örüljünk a tiszta konyhának. A Formalizer egy szöveget (amit akár fel is mondhatunk, de be is másolhatunk) alakít át különféle stílusoknak megfelelően. Lehet udvariasabb, könnyebben olvasható, de akár szarkasztikusabb is. A Judge elemez egy szöveget, megállapítva, hogy mások mit érthetnek meg belőle, milyen jelentéstartalmai vannak, például mennyire udvarias vagy érzelmes. Az Estimator megbecsüli nekünk, hogy egy adott tevékenység vajon mennyi időt igényel. A Compiler egy szöveget megpróbálja megoldandó feladatokra lebontani. Míg az utolsó a Chef az alapanyagok alapján mond ötleteket arra, hogy mit főzhetünk belőle.

Mint látható, ezek valóban hasznos dolgok lehetnek valakinek, aki hajlamos elveszi a feladatokban, akinek könnyen terelődik el a figyelme. De azért másra is jó lehet az eszköz. Az alábbi három szöveget például a Formalizer készítette. Biztosan könnyű kitalálni, hogy mi lehetett az eredeti és miként alakította át az MI. Az ilyen játékok jók lehetnek akár irodalom órára, ahol a művekről van szó, de nyelvtan órára is, amikor a különféle stiláris jegyeket kell tanítani. Jöjjön hát a három szöveg:

Tisztelt honfitársaim!

Megosztanék veletek egy fontos gondolatot, amelyre szeretném felhívni a figyelmet. Az idő elérkezett, hogy mélyen elgondolkodjunk azon, hogy mi választjuk: az elnyomottságot vagy a szabadságot? Az a kérdés merül fel előttünk, hogy továbbra is rabnak maradjunk, vagy pedig bátran kilépjünk ebből az állapotból. Engedjetek meg nekem, hogy megesküdjem Istenünkre, hogy többé nem maradunk rabok, és minden erőnkkel a szabadságot fogjuk választani.

A második:

Óh, hát Isten, nyomd meg a magyarokat egy jó adag rosszkedvvel, szűkülő pénzösszeggel, csak nézünk ebbe az elkeserítő jövőbe; ez ember, akinek már régóta sikerült mindent szétbarmolnia, persze nyomd rá még e népre az örömvesztét, már megbüntette ez a nép a múltat és a jövőt is!

És végül:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,

Én, Góg és Magóg fia, szeretném feltenni Önöknek a következő kérdést, rendkívül udvarias és nem konfrontálódó módon: Szabad-e sírni a Kárpátok alatt?
A híres Verecke útján érkeztem, ahol még a ősmagyar dalok hangja szól. Megkérdezem Önöktől: Szabad-e Dévénynél új időknek új dalait beinteni?
Ha úgy döntenek, hogy forró ólmot öntenek fülembe, és nem szeretnék hallani az élet új dalait, készek vagyok elfogadni és az új, énekes Vazul lenni. Engedjék, hogy tiporjanak meg durván, gazul.
De addig, hogy sírva, kínban, mit se várva, mégis a dal újabb szárnyakon száll. Akár százszor is elátkozza Pusztaszer, mindig győztes, mindig új és mindig magyar lesz.