KOPI - plágiumkereső

Tippek, trükkök - 2009. július 11.

Írta: Prievara Tibor

A SZTAKI plágiumkeresője így mutatkozik be:

"A KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál elsődlegesen plágiumok felderítésésre és dokumentumok másolásának védelmére jött létre. A számítástechnika fejlődésével az írott művek előállítási folyamata egyszerűsödött, azonban a rengeteg előny mellett a digitális adattárolás a végletekig egyszerűsíti a

művek másolását, azok egészének vagy részeinek átvételét, így nagymértékben megkönnyíti a plágiumok létrehozását is.

A plágiumok leginkább az oktatás területén terjednek, azon belül is kiemelten a felsőoktatási szférában. Ezen a területen egyre nagyobb számban jelennek meg a digitális forrásokból összeállított (összeollózott) dolgozatok, diplomamunkák, cikkek, illetve publikációk. Az ilyen típusú visszaélések erősen rontják az intézmények hírnevét és az onnét kikerült diplomások értékét a piacon."

A cél tehát nemes, igyekszünk támogatni. Nehézség, hogy nem a teljes weben keres, hanem a saját adatbázisában. A keresésről nem az oldalon azonnal, hanem később kapunk értesítést, ami szintén nehézkes picit. Ugyanakkor rendkívül hasznos (és szükséges) a ez a szolgáltatás, bár az oldal szerkesztői elsősorban a felsőoktatásról szólnak, azt hiszem elmondhatjuk, hogy a középiskolában is tetten érhető a jelenség - a SZTAKI segítségével biztosan .