Kiejtés és olvasás edző

Nyelvoktatás - 2023. szeptember 22.

Írta: Nádori Gergely

MI olvasSokat megy a töprengés azon, hogy milyen hatással lehet a mesterséges intelligencia a tanításra. Elsődlegesen a rettegés, hogy mihez kezdenek majd a tanárok, ha a diákok a géppel iratják meg az esszéket, ha a mesterséges intelligencia készíti a rajzokat, oldja meg a matek példákat, fordítja le a szövegeket és így tovább. Pedig ez az új technika nagyon sok pozitív hatással is lehet. Segítheti a tanárt az egyik legnehezebb pedagógiai feladat, a differenciálás megvalósításában. A Wordbe épített olvasási edző például segíthet a nyelvoktatásban a kiejtés gyakorlásában, de a diszlexiásoknak is a gyakorlásban.

Az eszköz használatához nem kell más, csak egy Office előfizetés, olyan, ami minden iskolásnak és tanárnak jár Magyarországon. Ennek birtokában keressük fel az office.com oldalt, ahol a Word megnyitása után töltsük be a szöveget, amin gyakorolni akarunk. Ezután válasszuk a Nézet menüből a Modern olvasót.

mod olv

Itt a jobb felső oldalon a beállítások között találjuk az Olvasási trénert, amit kapcsoljunk be.

olv tren

Ezután, ha engedélyeztük a mikrofont, indulhat a felolvasás. Ha leállítjuk, megkapjuk az olvasásunk adatait, ilyesképpen:

eredmeny

Nem csak a statisztikákat kapjuk meg, hanem azt is, hogy melyik szavakkal gyűlt meg legjobban a bajunk, amiknek azután gyakorolhatjuk a felolvasását, kiejtését.

gyak

Mind az idegen nyelvben a kiejtéshez, mind az olvasási sebesség fejlesztéséhez remek eszköz lehet.