Készíthetünk saját e-learning kurzust 5 perc alatt AI-val - bármiről. És akkor mi van?

Tippek, trükkök - 2024. május 3.

Írta: Prievara Tibor

Sokan (részben jogosan) félnek a mesterséges intelligencia felhasználásával elkészített konzerv tartalmaktól. Azonban, ha ezt továbbgondoljuk egy lépéssel, és megpróbálunk arra figyelni, hogyan tudjuk minél sokoldalúbban kihasználni az AI nyújtotta lehetőségeket, akkor teljesen új dimenzióba repíthetjük a tanulás hatékonyságát - ráadásul egyre kevesebb készüléssel, és úgy, hogy 'adaptívan' vagy 'dinamikusan' tudunk differenciálni, azaz az órán belül valós időben alakul a tananyag a diákok és a tanár irányítása alatt.

Érdekes dolog nagyon az, amit talán 'dinamikus', vagy 'adaptív differenciálásnak hívhatunk, ai annyit tesz, hogy nem az óra előtt tervezzük meg, és az órán pedig megvalósítjuk a differenciált tartalmak, vagy módszerek használatát, hanem az óra alatt, valós időben vagyunk képesek differenciált tartalmakat generálni - és ez AI nélkül szinte teljesen lehetetlen lenne. Ha másért nem, már csak ezért is érdemes elgondolkodni azon, hogyan épülhetne be a mesterséges intelligencia nem cak a tanár, hanem a diákok eszköztárába is.

Ma egy olyan oldalról lesz szó, amely nem kevesebbet ígér, mint hogy pár perc alatt egy teljes kurzust pakol össze nekünk bármiről. Én azt választottam, hogy a második világháborút tanítsa meg nekem 2 órában kifejezetten a németek szempontjából. Az oldal neve WindomPlan.ai (IDE KATTINTVA érhető el ) , és pár perc alatt el is készült akurzus - sajnos jelenleg csak angolul tud, vagyis megérti magyarul, hogy mit szeretnénk, de a tartalmak már végig angol nyelvűek (egyelőre).

Eddig egy pedagógiai szempontból igen szomorú történet lehetne ez, hiszen arról van szó, hogy megcsinálta helyettünk egy AI az óra anyagát, és nekünk semmi dolgunk, csak ülni, és nozni, ahogy diákok önállóan dolgoznak. Közel sem így van! Lehet persze ezt is csinálni, de az nem jelent valódi közös(ségi) tanulást. Ugyanakkor, ha csavarunk egyet a dolgon, mindjárt másképpen néznek ki az óráink, és fantasztikus lehetőségek nyílnak meg az AI használatával.

Gondoljunk bele: ahelyett, hogy mindenki önállóan dolgozik a sajt kis kurzusán, azt mondhatjuk a diákoknak, hogy dolgozzanak kisebb csoportokban, és minden csoport más szemszögből állítsa össze a saját kurzusát (pl. a szovjetek, a franciák, az amerikaiak, vagy éppen a magyarok szempontjából), és így rögtön mindenki mást tud csinálni. És a feladatok is sokrétűek lehetnek - menjenek végig a javasolt tartalmakon, és ellenőrizzék le a forrásokat - mi igaz, mi nem. Mi volt valóban úgy, mi esetleg nem.

Ezután még egyet csavarhatunk a dolgon, és mondhatjuk azt, hogy akkor a saját megszerzett tudásuk alapján írják meg a második világháború történetét - ami nyilván teljesen más lesz, ha a szovjetek, németek, vagy éppen a britek szemszögéből nézzük). És ebből lehet egy remek kiadványt készíteni, ami egy új tankönyv is rögtön. Megfejelhetjük egy vita feladattal, és garantáltan izgalmas lesz a törióra. (Megj: ingyenesen 3 'plan'-t, azaz kurzust rakhatunk össze).

Használhatjuk tehát az AI-t, és lehet kiváló órákat tartani a segítségével. Azt ne engedjük, hogy kivegye a kezünkből az irányítás lehetőségét, és igyekezzünk minden olyan megoldástól távolságot tartani, amely azt ígéri, hogy helyettünk tanít - nem fog tudni (szerencsére, és még, tegyük hozzá). De reméljük, hogy - ha újragondolva is - de még sokáig lesz szerepe a tanároknak és az iskolának a diákjaink életében :)