Képet bármilyen szövegből ingyen

Tippek, trükkök - 2024. március 21.

Írta: Prievara Tibor

Ma egy egyszerű, belépő szintű alkalmazást ajánlunk azoknak, akik eddig csak kacérkodtak a mesterséges intelligencia segítségével készült képek generálásától. Hogy miért csalódunk, ha a Microsoft képgenerátorát használjuk először? Hogyan tudunk pillanatok alatt bármilyen prezentációhoz pár kattintással AI generált illusztrációt készíteni - ráadásul úgy, hogy átlátszó hátterű legyen a kép, így sokkal szebb lesz, ha beillesztjük? Mire kell azonban figyelni a képek generálásásnál? Mindezekre praktikus válaszok érkeznek a mai posztban! Sőt, egy egyszerű, AI-val tervezett angolos kezdő órai ötletet is mutatunk, ami remekül működött!

Az alkalmazás, amit ajánlunk a PNGmaker névre hallgat (iITT TALÁLHATÓ. A működése rendkívül egyszerű, ezért azok is bátran elkezdhetik használni, akiknek semmilyen tapasztalata nincs a mesterséges intelligencia segítségével generált képekkel. Az oldalra érve, egyszerűen be kell írni, hogy mit szeretnénk látni, és egy picit várni, hogy a kép elkészüljön. Előnye pl. a Microsoft Copilot Designer alkalmazásával szemben az, hogy itt nem kell regisztrálnunk. Nem minden diáknak van Microsoft azonosítója, és a Designer ravaszul csak akkor kéri, amikor már letöltenénk a képet. Persze, ha tetszik, azt is lehet használni, de elsőre belefuthatunk nehézségekbe, pl. a diákok nem tudják letölteni az elkészült képet, vagy korlátozzák a chat-be írható prompt-ok számát. Az elkészült képeket egyetlen kattintással, áttetsző hátterű, PNG képként le is menthetjük.

Előfordulhat, hogy ha némileg összetettebb képet szeretnénk generáltatni, akkor valami kimarad. Én most egy kezdő angolos csoportban dolgoztam az oldallal, a feladat az volt, hogy a megtanult állatok, illetve testrészek alapján állítsák össze saját 'kollázs-állatukat' (pl. majom fej, zsiráf nyak, elefánt láb). majd ezeket egymásnak megmutatva, be kellett azonosítani az egyes állat-alkatrészeket. Nagyon vicces volt, kreatív, szerették a gyerekek, és érdekes volt kitalálgatni, hogy milyen állatok voltak a többiek képein.

Itt azért tudni kell, hogy hiba azt gondolni, hogy az MI gondolkodik, azaz, ha valamit nem írunk oda, akkor azt kitölti a rendelkezésére álló adatokból. Azaz, ha pl. azt írtuk, hogy 'zsiráf nyak', de nem írtuk bele, hogy milyen 'test', akkor előfordulhat bizony, hogy a zsiráf nyak zsiráf testben fog folytatódni. Érdemes ilyenkor újra prompt-olni, azaz további, kiegészítő információkat megadni. Itt az is megtörténhet, hogy olyat kérünk az MI-től, ami annyira abszurd, hogy nem is tudja egy állatba összepakolni, ezért több állatot fog generálni. Ilyenkor azt kell megtanítani a gyerekeknek, hogy nyugodtan szóljanak, hogy egy állatba tegye az összeset. Még így is megeshet, hogy valami kimarad, ha nem megy, egy-egy állat alkatrészt el lehet engedni. A cikkhez tartozó képe egy ilyen mix-állatot mutat be :)