Járjuk a világ városait - AI-val generált hangosítással

Internet a tanórán - 2024. május 16.

Írta: Prievara Tibor

A Google térképre fejlesztett elég vicces, és pl. angolórán jól használható alkalmazást ajánlunk ma! Egyszerűen megtanulható, hiszen egyetlen kattintás, és már indul is a vicces nyelvóra. A lapozás után mutatunk órai felhasználásra is elvihető példákat.

Az oldal neve Imaginary Soundscape ITT ÉRHETŐ EL, és több funkciót is kínál. Feltölthetünk egy saját képet egy városból, de igazából bármilyen helyről, és az alkalmazás hangot generál hozzá.

Nyelvórán remek játék lehet lefényképezni az iskola környékét, és feltölteni az oldalra. A diákok csak a hangot hallják, és az alapján kell kitalálniuk, hogy vajon hol járhatnak. Vicces, amikor az iskola előtti teret pillantják meg utána. Szintén hozhatnak saját képeket nyaralásról, bárhonnan (le is tölthetnek képeket az internetről), és indulhat is az osztály képeiből összeállított játék.

Egy másik lehetséges használata az Imaginary Soundscape-nek: ha nem a Tölts fel képet opciót választjuk, hanem a Fedezd fel a térképet! lehetőséget, akkor egyszerűen ledob valahol, és már indulhatunk is 'kirándulni', vagy 'várost nézni', akár hangokkal, vagy anélkül. Én itt 'közvetítést' szoktam kérni, azaz csak az egyik diák nézheti a képernyőt, és neki kell elmondania a lehető legrészletesebben, hogy mi is történik a térképen, hol járhatunk, mit látunk. Ehhez némi segítség, hogy a lap alján található Map nyílra kattintva megnézhetjük a térképen, hogy valójában hol járunk, így van mindig jó megoldása a feladatnak-Ennek alternatívája a 'diktálás'? amikor megállítom a térképet, az egyik diák háttal ülve hallgatja a társától, hogy mi van a képen, és ezt megpróbálja a lehető legpontosabban lerajzolni. (Tipp: itt ne engedjük, hogy az, aki diktál, lássa, hogy mit ír a másik, sokkal viccesebb lesz az eredmény, ha csak szóban tudnak kommunikálni).