Infrakamera házilag

Tippek, trükkök - 2010. július 9.

Írta: Nádori Gergely

Ami még nem nagyon volt itt a Tanárblogon, most egy hardver trükköt mutatunk be. Pontosan azt, hogy egy régebbi webkamerából hogyan készíthetünk infrakamerát. Az infrakamerával az infravörös tartományban sugárzott fényt érzékelhetjük, megállapíthatjuk, mi és milyen mértékben sugároz ebben a tartományban valamint azt is, hogy mennyire verik vissza egyes tárgyak ezt a sugárzást.

A trükk nagyon egyszerű, elég hozzá annyit tudni, hogy a webkamerák fényérzékeny csipje nem csak a látható tartományban érzékel fényt, hanem infrában is. Azért, hogy a kemara ugyanazt lássa, amit mi, a lencséje elé egy szűrőt helyeznek el, ami kiszűri az infrasugarakat. Nekünk nem lesz más dolgunk, mint ezt a szűrőt kicserélni egy olyanra, ami éppen ellenkezőleg nem az infravörös, hanem a látható fényt szűri ki.

Vegyünk tehát olyan webkamerát, amit már biztosan nem akarunk másra használni és a garanciájától is búcsúzzunk el (az árverési oldalakon - vatera, tesz-vesz - könnyen juthatunk hozzá olcsó használt kamerákhoz), szereljük szét a kamerát, jussunk el a lencséig. Ez én Quickam Chat tíípusomnál ez így nézett ki:

 

Az a kis vöröses fényű lapka az infraszűrő, ezt helyettesítsük például egy túlexponált filmből kivágott kis kockával.

Érdemes duplán rakni, hogy biztosan jól kiszűrje a látható fényt. Valahogy így fog kinézni:

Ezután már semmi más dolgunk nincsen, mint egyszerűen újra összeszerelni a kamerát. Itt egy kis videó arról, hogy mire használhatjuk ezek után:

{youtube}fEFT74xObg4{/youtube}

Azzal is mulathatunk, ha egy infralámpával vagy egy egyszerű távirányítóval világítunk a kamerának, az utóbbinál teljes sötétben is kapunk képet, hiszen a távirányító is infravörös sugárzással működik.