Idén is E-Tanoda! Jelentkezz mentornak - segítsünk együtt

Hírek - 2018. szeptember 13.

Írta: Nádori Gergely

Nade mi történik az E-tanodában?

Semmi, tanulunk – mondhatnánk, de valójában ennél jóval többről van szó. Programkoordinátorként több barátság megköttetésének, és - minden pátosz nélkül próbálom mondani – értékes emberi kapcsolatok kialakulásának lehettem tanúja. IKSZ-es programként iskolás diákok kortárs online mentorálását szervezzük immár több mint másfél éve. Tanévindítóként budapesti gimnazistákat és ormánságbeli (az idei tanévtől pedig emellé csepeli), hátrányos helyzetű gyerekeket táboroztatunk együtt, hogy párokat alakítsanak, majd a félév során Skype-on keresztül heti egyszer együtt tanuljanak.

Amikor belevágtunk, nem tudhattuk pontosan, mire számítsunk, a mentor- és mentorált diákok nagyon eltérő közegekből érkeztek hozzánk. Az elmúlt időszak megtanított arra, hogy az, amit én különbségnek látok, egy szempillantás alatt válik jelentéktelenné, amikor kiderül, hogy mentor és mentoráltja egyformán utálja a kémiát, szereti a focit vagy hallgatja napestig Wiz Khalifát.

És hangozhat ez viccesen, pedig súlya van, és valószínűleg fontosabb is, mint hogy az a matek kettes matek hármas lesz-e év végére. Bármiféle eredményhez szükség van ugyanis - az őszinte odafigyelésen és a türelmen túl – a hitelességre is, amiből a mentoroknak, úgy néz ki, rengeteg jutott. Az ő kitartásuknak és ügyességüknek köszönhető a mentoráltak felébredő motivációja, az olyan eredmények, mint egy-egy iskolai szinten kiemelkedő szereplés az angol kompetenciamérésen, a jól sikerült töri, magyar, matek dolgozatok és javuló bizonyítványok sokasága, vagy a mentoráltak hozzáállásának gyökeres megváltozása az iskolai tanórákon. A kezdő lökést pedig bármi jelentheti: néhány bátorító szó vagy akár egy olyan apróság, mint a helyes szótárhasználat megmutatása.

Idén októberben újabb félévet indítunk, a régi tanulópárok mellett új mentorok jelentkezését is várjuk a programba. És hogy mindehhez lehet-e még csatlakozni?

Hát persze! Október 6-7-én tartjuk tanévindító táborunkat, ahová szeptember végéig várjuk az érdeklődő mentorok jelentkezését. Mentoroknak szóló felhívásunk elérhető innen.

Pedagógusok, akik diákjaik között hirdetnék a lehetőséget, bátran jelentkezzenek nálam további információkért a 21pedagogia@gmail.com emailcímen.