Hős tudósok

Termtudos ötletek - 2015. május 10.

Írta: Nádori Gergely

aquamanMit mondjunk a diákunknak, ha megkérdezik, minek kell fizikát/kémiát/biológiát tanulni? A leghatásosabb, ha elmondjuk, mennyit segítettek ezek a tudományok az emberiségnek. Ebben lehet segítségünkre a Science Heroes oldal (IDE KATTINTVA), ahol a tudomány hőseiről olvashatunk, arról, hogy mennyit segítettek az emberiségnek. Az oldalon egy toplistát is találunk arról, hogy melyik tudós hány életet mentett meg. A legelső a kissé ellentmondásos kémikus, Fritz Haber, aki a műtrágya gyártást tette lehetővé (de emellett harci gázt is fejlesztett és a német lőpor utánpótlást is megoldotta).

Elolvashatjuk minden egyes tudós élettörténetét, a felfedezéseik jelentőségét valamint azt is, hogy ez hány életet mentet meg. Játékokat is találunk az oldalon, készíthetünk képregényeket is akár.

Ha tanárként regisztrálunk, diákjainknak kiadhatjuk, hogy naponta olvassanak el 1-10 történetet a tudomány hőseiről, mi pedig láthatjuk majd, hogy melyik diák mennyit teljesített. Remek plusz pont szerző elfoglaltság lehet ez, ami (kellő angoltudás esetén) napi 10 percet kíván csak meg, vagy jó nyelvgyakorlás is lehet, ha még kevésbé jól olvasnak angolul.