Fizetős lett a padlet

Hírek - 2018. április 3.

Írta: Nádori Gergely

padletSokak kedvelt eszköze a Padlet (ITT TALÁLHATÓ), mi is írtunk róla például itt. Egyszerűen lehetett vele gondolattérképeket készíteni, ötletbörzéket tartani, tipikus alacsony küszöbű alkalmazásként ismerhettük meg. Nagy előnye volt még mindezeken kívül, hogy ingyenesen lehetett használni. Most ennek van vége, a szolgáltatás fizetőssé vált, havi 12 dollár ellenében használhatja egy egyszerű tanár (iskoláknak, tankerületeknek speciális árazás is elérhető). Mindennek kapcsán érdemes elgondolkodni az ősi közgazdasági törvény igazságán: nincs ingyen ebéd. Ugyan az interneten hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy a tartalmat és eszközöket is ingyen vehetjük igénybe, azok fejlesztésének és fenntartásának költségei vannak és ezt a költséget valahonnan elő kell teremteni. Erre két alapvető modell képzelhető el:

Az első az, amikor a felhasználó válik az értékesített termékké, ezt az utat követi a Facebook és minden olyan oldal, ami hirdetéseket jelenít meg (tulajdonképpen a Google is). Ennek oktatási felhasználása legalábbis véleményes. A napokban pedig botrányok sora tört ki annak kapcsán, hogy milyen mértékig szólhatnak bele az ilyen elven működő cégek az emberek életébe.

A másik megoldás, amikor a szolgáltatás nem üzleti célú, a költségeit máshonnan fedezi a szolgáltató. Ilyenek az állami programok, ilyenek a jótékony célú kezdeményezések. Ezek esetében azzal kell számolnunk, hogy elfogy a pályázati pénz, esetleg változik a cég társadalmi szerepvállalási stratégiája és szolgáltatás egyik pillanatról a másikra megszűnik.

Természetesen a legnagyobb biztonságban akkor érezhetjük magunkat, ha fizetünk valamiért, de annak az a hátránya, hogy pénzbe kerül. Nincs könnyű helyzetben az innovatív tanár!