Étel adatbázis

Internet a tanórán - 2015. április 22.

Írta: Nádori Gergely

kepletDolgozzunk valós adatokkal! Hangzik el a jótanács nagyon gyakran, ha a 21. századi tanulásról van szó. Az matematikakönyvemben még többnyire Kukutyin zabtermeléséről volt szó és Nekeresd távolságát kellett kiszámolnunk Bergengóciától. Miközben meglehet, hogy könnyebb úgy számolni, ha az eredmény mindig egész számra végződik, veszélyes is, ha az iskolai feladatok látványosan kitalált dolgokról szólnak. A veszély, hogy a diák fejében az iskolában tanultak nem kapcsolódnak össze a mindennapokkal, az iskolai tudás valami olyasmi lesz, amit csak az iskolai szituációban lehet használni, de valójában semmi haszna nincs. Hogy ezt elkerüljük, érdemes minél többször valós szituációkról beszélni és valós adatokkal dolgozni. Ilyen valós adatoknak nagyon sok forrása lehet (például a Statisztikai Hivatal), vagy a most ajánlott Food Database (IDE KATTINTVA).

Az adatbázisban kereshetünk ételre és megnézhetjük, hogy milyen kémiai anyagokat tartalmaz vagy kereshetünk vegyületre és láthatjuk, hogy miben fordul elő. Ebből aztán könnyen lehet százalékot számolni, diagramokat készíteni.

Kémiához vagy biológiához is hasznos lehet az oldal, hiszen egyfelől kereshetünk vitaminokra, nyomelemekre is, magyarázhatjuk, hogy egyes ételek miért tartalmaznak nagy mennyiségben bizonyos anyagokat. Másfelől pedig a molekulákról nagyon részletes leírást kapunk sok-sok adattal, ami szintén remekül használható az órán.