Egy AI alkalmazás, amelyik beszélget veled és javítja a kiejtésed

Nyelvoktatás - 2024. március 14.

Írta: Prievara Tibor

Egyre több helyen találkozunk mesterséges intelligenciával az oktatásban, természetesen a nyelvtanulás területe sem fog kivételt képezni. A rengeteg adat rengeteg lehetőséget rejt, az egyik fontos szempont, amely megkülönbözteti a minőségi, hosszabb távon is fennmaradó alkalmazásokat az átgondolatlanul összedobált adatalapú megoldásoktól a tervezés, a kreatív gondolat, ötlet. Ez egyébként tanulság általában az AI osztálytermi felhasználása kapcsán, és ennek szellemében egy egészen zseniális oldalt ajánlunk ma, amely segítségével sokkal hatékonyabban tudunk nyelvet tanulni. Kiejtést, nyelvtant tanít, beszélget veled, hangos olvasás feladatokat ad, és részletesen elemzi a nyelvtudást, valamint segít fejlődni - és mindezt érdekesen teszi, úgy, hogy akár hosszabb ideig is le tudja kötni a nyelvtanulót, nyelvtanárt egyaránt.

Az oldal neve Pronounce iTT TALÁLHATÓ , és egy egyszerű regisztráció után már el is kezdhetjük a munkát. Az ingyenes verzió természetesen korlátos, de itt is elég tanulnivalót találhatunk.

Hogyan kezdjünk neki?

A főoldalra érve több lehetőség közül választhatunk. felolvashatunk egy szöveget hangosan, vagy akár felvehetünk egy élő beszélgetést valakivel. A legmotiválóbb azonban talán az a funkció, ahol egy AI beszéd 'coach'-csal tudunk beszélgetni. A rendszer ugye a nyelvi input alapján tudja elemezni a tudásunkat, és az nem életszerű, hogy 'csak úgy beszélj' valamiről. Nem is ez történik, hanem megadhatunk témákat (pl. vásárlás, felvételi beszélgetés egy új munkahelyre, de egészen elvont témákkal is lehet próbálkozni, és a 'mesterséges intelligencia kihívásai az oktatásban' témát választottam ki).

Ezután kezdődik a beszélgetés, ami meglepően érdekes volt, és a harmadik, negyedik kérdés után már nem is feszélyezett, kb. 5 percig beszélgettem a coach-csal a témáról :)

Mire jó mindez?

A beszélgetés önmagában is nagyon hasznos, de a lényeg csak most következik, hiszen megdöbbentő precizitással szedi apró darabokra az általunk produkált nyelvi input-ot a rendszer. Kiemeli a nyelvtani hibákat, következetlenségeket (nem mindig teljesen pontosan, a beszélt nyelv azért többet enged, mint egy formális írás), szavakat, szókapcsolatokat is megjelöl, ahol kiejtésbeli hibákat sejt (előzőleg meg kellett adni a nyelvi szintet és azt, hogy amerikai, vagy brit angolt gyakorolnánk). A nyelvtani hibák esetében mindig ad magyarázatot is, és gyakorlást javasol.

Ha nem vagyunk készek arra, hogy beszélgessünk az oldallal, akkor kezdhetjük a hangol olvasás funkcióval, ami szintén rendkívül egyszerűen működik, a mikrofon engedélyezése után a megadott szöveget felolvassuk hangosan, és a menet onnantól már ugyanaz. Ha saját szöveget szeretnék feltölteni, az sem jelent gondot.

Természetesen az oldal nem áll meg a diagnózisnál, a hibáknak észlelt jelenségeken elkezdhetünk dolgozni, gyakorolni a kiejtést, csiszolni a nyelvtudásunkat. Érdekes és egyben elgondolkodtató, hogy vajon hány újabb és újabb ilyen, és ehhez hasonló alkalmazás születik majd, és ez miképpen fogja átírni a nyelvtanítás pedagógiai térképét ... meglátjuk.