Digitális osztályterem angolosoknak

Nyelvoktatás - 2014. június 24.

Írta: Nádori Gergely

noredinkMost egy olyan digitális osztálytermet mutatunk be, ami elsősorban az angolt tanítóknak lehet érdekes. A Noredink (IDE KATTINTVA) nem csak a szokásos dolgokat tudja (osztályok létrehozása, tanulók regisztrálása, fórum, levelezés), hanem arra is jó, hogy egyszerű nyelvtani feladatokat és kvízeket adjunk ki benne. Ezeket a feladatokat a megadott nyelvtani témakörben maga a program gyártja le. Külön érdekessége a rendszernek, hogy a diák beállíthatja az érdeklődését és ez fogja meghatározni a mondatok témáját is. Ha például azt állítja be, hogy őt a szuperhősök és az amerikai elnökök érdeklik, akkor ilyesmi mondatokat kap majd: Batman szívesen elmenne Bush elnök szülinapi bulijára.

Természetesen itt is követhetjük, hogy egy-egy diák hány feladatot, tesztet csinált meg és azoknak milyen eredménye volt. A rendszer arra is lehetőséget ad, hogy időzítsünk feladatokat, tehát azok csak egy időponttól váljanak elérhetővé és csak egy adott határidőig lehessen megcsinálni őket. Talán mondani sem kell, hogy a noredink előnye a ingyenessége is.

Végül egy kis terminológiai fejtegetés: gyakran mi itt a TanárBlogon is szinonimaként használjuk a digitális és a virtuális osztályterem kifejezéseket. Azt gondolom, hogy érdemes ebben egy kissé következetesebbnek lennünk. Legyen mostantól digitális osztályterem minden olyan rendszer, ami a IKT eszközzel segíti a tanár és a dikok közötti kapcsolatot, ebbe egy egyszerű blogtól a bonyolult célszoftverekig bármi belefér. A virtuális osztályterem a digitálisnak egy alesete, olyan virtuális tanulási környezet, ami valamilyen módon szimulálni próbálja a hagyományos osztálytermi felállást, például ilyen lehet a Second Life programban felépített iskola, tanterem.