Digitális detox, persze digitálisan

Tippek, trükkök - 2021. március 14.

Írta: Prievara Tibor

sivatagA technika hatással van ez életünkre, ez biztos. Az is biztos, hogy ez a hatás nem csak jótékony. Se szeri, se száma a különféle riasztásoknak, hogy miként lesz más a digitális világban elmerülő ember agya és pszichéje, mint a normális. Miközben mindenki látja, hogy jó lenne a digitális létünket keretek közé szorítani, és többnyire mások számára remek tanácsai is vannak, hogyan kellene ezt tenni, nem könnyű magunkon kezdeni a dolgot. A Google izgalmas kísérletei között találunk egy csokorra valót, amelyik a digitális welness-szel próbál foglalkozni (IDE KATTINTVA). Ugyan a projektek többsége csak jópofa ötlet, mégis érdekesek lehetnek, ha másra nem, hogy elgondolkodjunk rajtuk.

A Paper Phone segítségével például a telefonunk bejegyzéseiből, kontakjaiból nyomtathatunk magunknak egy kis füzetecskét, amit a telefon helyett használhatunk.

Az Envelope arra ad lehetőséget, hogy a telefonunkat lebutítsuk. Ha rárakjuk a kinyomtatott borítót, azonnal butatelefon lesz belőle, vagy éppen fényképezőgép, de olyan klasszikus, amin nem látszanak azonnal az elkészített képek. A papírborítás megakadályozza, hogy könnyedén kilépjünk a lebutított változatból, így szolgálva a digitális méregtelenítést.

Szintén a telefon korlátozásával működik a We Flip, amivel a beszélgetésekhez teremthetünk telefonmentes környezetet. A telefon érzékeli, hogy ki van a közelünkben, akinél fut ez az alkalmazás, és amikor valaki elkezdi, az összes telefont ne zavarjanak módba kacsolja, amint valaki visszavált, az összes többi telefon is feléled.

A Post Box a folyamatos értesítéseket gyűjti egybe és az általunk megadott időközönként adja csak elénk. Mi lenne, ha csak minden reggel 8-kor és délután 4-kor szeretnénk arról értesülni, hogy ki mit rakott fel az Instagramra, milyen leveleink érkeztek és így tovább?

A Desert Island a klasszikus kérdést teszi fel: mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre? Kiválaszthatjuk, hogy mik legyenek azok az applikációk, amik elérhetőek a számunkra és egy napon át csak azokat tudjuk használni.

A Digital Detox a Chrome böngészőbe épül be és az oldalakon történt görgetéseket fordítja át sétává, ráadásul az El Camino útvonalán.