Definíciós videók

Internet a tanórán - 2010. február 21.

Írta: Nádori Gergely

Bevallom, engem mindig is lenyűgözött az angolok fixációja az idegen eredetű szavak iránt. Mivel a műveltség egyik jele, hogy az ember ilyeneket használ, programszerűen tanítják ezeket. Talán elég csak Adrian Mole-re gondolni, aki megfogadta, hogy naponta megtanul egy új szót és pár nap múlva ezt írta a naplójába: de jó is lenne szalonnát abálni, közben egy kicsit abcúgolni, kötésig állva az abakában (más néven malinakender vagy szövőpizang). Minden esetre a GotBrainy nevű oldal (IDE KATTINTVA) igazán kreatív formáját találták annak, hogy ennek a különös angolszász szenvedélynek hódoljon, a feladat az idegen szavak meghatározásának elkészítése képben vagy videóban.

Az oldal egyben egy verseny is, ahol a megadott szavakról kell videókat vagy képeket készíteni, a látogatók szavazhatnak és a nyertesek az iskolájuknak jelentős összegeket nyerhetnek.

Mielőtt tovább haladnánk, nézzük meg, mit találtak ki például a plethora (túlzott mennyiség valamiből) szó meghatározására:

{youtube}EbYGgexUamw{/youtube}

Természetesen használhatjuk az oldalt angol órán, de meglehet, hogy az ötlet máshol is jól alkalmazható. Lehet, hogy akár magyarból, akár történelemből, akár fizikából adhatjuk azt a feladatot, hogy a diákok egy fogalom meghatározásának videóját készítsék el.

Kipróbáltam a módszert természetismeretből is, a diákoknak egy éppen tanult fogalomról kellett videót készítenie, az egyik legjobb ez lett: