B csoport

Tippek, trükkök - 2024. június 12.

Írta: Nádori Gergely

BBiutosan hosszasan lehet vitatkozni azon, hogy mi a tanári munka legunalmasabb része, de az élmezőnyben számomra biztosan ott van a B csoprotos dolgozat összeállítása. Egy dolgozatot jól összerakni kihívás, milyen tudáselemekre kérdezzek rá, hogyan lehet úgy kérdezni, hogy abból a valódi tudás derüljön ki? Ezek megmozgatják az ember agyát, ehhez képest egy B változatot generálni abból, amit már egyszer kiatlált az ember nem nagy kihívás, sőt elég unalmas. Nagy szerencse, hogy a mesterséges intelligencia nem nagyon tud unatkozni, így gond nélkül készít nekünk alternatív dolgozatokat szakmányban.

IDE KATTINTVA érhető el egy példa. A kiindulás egy érettségi feladat volt, amit kimásoltam egy külön pdf fájlba. Ezt töltöttem fel a ChatGPT-nek és a következő promptot adtam meg:

A dokumentumban egy érettségi feladat és annak megoldókulcsa található. Készíts egy ehhez hasonló feladatot, ami szintén a kétféle sejtosztódás összehasonlításáról szól csak másfajta kérdésekkel! A feladat ugyanúgy négy lehetőségből álljon és érjen 8 pontot.

Mint látható az AI teljesen jól elvégezte a feladatot, kifejezetten sok időt megtakarítva nekem.