A szellemi tulajdon kérdése óravázlatokban

Letölthető anyagok - 2014. november 7.

Írta: Prievara Tibor

sznth Tavaly a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kiírt egy pályázatot tanároknak arra, hogy a szellemi tulajdon fontosságára, illetve tiszteletben tartására óravázlatokon keresztül segítsen felhívni a figyelmet. A pályázat lezárult, a díjazottakat díjazták, az elkészült anyagokat pedig publikussá tették, MÉGPEDIG ITT. Összesen kb. 20 óravázlat található az oldalon eleddig, de a fejlesztők azt ígérik, hogy ez nem marad mindig így (no nem leszednek néhányat, hanem tovább fejlesztik az oldalt). És hogy nem a levegőbe beszéltek, annak nyomatékot ad legújabb pályázatuk, amely diákoknak szól és logotervezésre hívja őket. A lapozás után jönnek a szaftos részletek!

A kampány célja, hogy felhívja a diákok figyelmét, mennyire a mindennapok részei a szellemitulajdont képező találmányok, alkotások, védjegyek, ezen belül pedig - elsősorban a védjegyekkel kapcsolatos információkra fókuszálva - a közvetlen napi fogyasztási szokásaiknak. A program a Facebook-on fut, és az ismeretterjesztő napi posztok mellett kvízjátékot és egy logótervezési pályázatot is tartalmaz.

A teljes kampány három héten át tart, hetente egy kvízjákékot posztolunk azoknak az információknak a felhasználásával, amit hét közben közzéteszünk. A helyesen válaszolók között egy táskányi meglepetést sorsolunk ki.

A logótervezési pályázat feladata az egyénileg vagy csoportban pályázó diák(ok) iskolája részére való logó tervezése. Ennek díja egy 15 főre szóló belépő az etyeki Korda Filmstúdióba, valamint a látogatás végén egy élményfotózás a Green Boxban akár a legextrémebb hátterek előtt. Az erről készült képeket a diákok hazavihetik magukkal, így egy életre élmény marad.

Ez a pályázat honlapja bővebb információval. Íme a diákoknak szóló pályázati Facebook oldal