Tanmenetek írása AI-val? Mutatunk pár ötletet

Tippek, trükkök - 2024. augusztus 28.

Írta: Prievara Tibor

Itt a szeptember, ismét beköszönt a tanmenetek írásának fantasztikus időszaka. Természetesen ez is más lesz, mint eddig, hiszen ez az első olyan év, amikor már akár a tanmenetek írásában is segítő jobbot nyújthat minden megfáradt pedagógus számára az AI. A kérdés csak az, hogy miként? Az alábbiakban mutatunk pár ötletet, amivel értelmesen, és rövidebb idő alatt lehet elvégezni ezt a feladatot. Ha nincs ChatGPT-d, akkor se csüggedj, mert egy erre kiválóan alkalmas eszközt is ajánlunk a cikkben!

A tanmenetekről a legtöbben azt gondolják (gondoljuk), hogy olyan, mint a legjobb haditerv, amely ugye addig tökéletes, amiíg nem találkozunk az ellenséggel. Nem erőltetve a harctéri metaforákat, a tanmenetre is igaz, hogy addig egy fantasztikus dokumentum, amíg el nem kezdődik az év, és a második héten meg nem betegszünk a sok friss, nyári vírussal belengett osztálytermekben. Onnan pedig már van egy hét csúszás, vagy egy hét elmaradt anyag.

Erre aztán rátevődik egy átrakott osztálykirándulás, vagy csak annyi, hogy a frissen bejövő osztály még sem olyan gyorsan halad, ahogy azt az íróasztal mellett elvártuk volna szeptemberben. Ami két megoldási utat tartogat: a formális teljesítését, és a gondolkodó pedagógiai tervezéséét. (Fontos! a kettő nem zárja ki egymást, azaz attól, hogy valaki felismeri a fentieket, és feltölti a tankönyv mellé 'ajándékba' kapott tanmenetet, amit a kiadó készített el, még lehet utána alapos a tervezési folyamatban!).

Hogyan kapcsolódhat ide az AI? Elsősorban úgy, hogy pillanatok alatt tanmenetet tud nekünk írni. A ChatGPT, például meg tudja azt is tenni, hogy ha feltöltjük a könyv tartalomkegyzékét, majd megtanítjuk neki a tanmenet formai követelményeit - értsd: bemásolod, hogyan kell kinéznie egy tanmenetnek, milyen oszlopok stb. vannak, akkor egész pofás tanmeneteket kaphatunk 2 perc alatt, amelyek ráadásul személyre szabottak is tudnak lenni.

Amennyiben a formális teljesítés a cél, akkor itt meg is állhatunk, letölthetjük, kimásolhatjuk, és beadhatjuk. Nem lesz másnak pontosan ilyen, és mivel a tankönyv fejezetei (tartalomjegyzéke) alapján írtuk meg, valószínűleg a tartalma is többé-kevésbé a helyén lesz. Azonban, ha nem elégszünk meg ennyivel, érdemes elkezdeni 'iterálni', azaz elolvasni, mit ajánlott az AI, és javítgatni, továbbgondolni az egyes fejezeteket. Ha csak egy órát töltünk el a tanmenet csiszolgatásával, már egy sokkal jobban kikristályosodott eredményt kaphatunk, amely már akár képes informálni is minket.

Amit én próbálok ki idén, az egy 'kettős könyvelés'. Az év elején elkészítem a tanmenetet, majd minden hónapban újragondolom, és visszamenőleg röviden leírom, hogy hol tartok, meddig sikerült eljutnom. És az év végén, lesz egy általános, előre megtervezett tanmenetem, majd erre reflektáló havi, magamnak készített, rövidebb írásaim.

Ha nem elérhető számodra a ChatGPT, vagy nem engedi ezt a folyamatot (pl. nem tölthetsz fel dokumentumokat, mert éppen ez van kikapcsolva), érdemes pl. a Humata (Itt található) nevű eszközhöz fordulni, ahol 60 oldalig havonta ingyenesen tölthetsz fel dokumentumokat, és dolgozhatsz vele - eleve angolul kezd el beszélni, de ha szólsz neki (magyarul), hogy te így szeretnéd, akkor kapcsol. A dokumentumnál én próbaként feltöltöttem a NAT rám vonatkozó részét (élő idegen nyelv), és ezzel kezdtem el dolgozni. Egész jól megcsinálta, kb. annyira jól, mint a ChatGPT (jó eséllyel az Open AI fejlesztése fut egyébként alatta, szóval ez nem véletlen).

Érdekes kérdés, hogy vajon lehet-e az AI segítségével valódi életet lehelni a tanmenetek kicsit elé-halott formátumába.