Nyuszi vagy kutyi

Internet a tanórán - 2024. október 17.

Írta: Nádori Gergely

nyulMutatunk egy olyan feladatot, ami biztosan mosolyt csal mindenki arcára, de ha jól keretezzük, akkor még kifejezetten tanulási lehetőség is lesz. Ráadásul bármiylen korosztállyal jól használható és sok előkészülést sem igényel. Persze, hogy ebben is a mesterséges intelligencia kap szerepet

Korábban már írtunk a Google Teachable Machine oldaláról (IDE KATTINTVA), ahol nagyon gyorsan lehet nagyon egyszerű mesterséges intelligencia alkalmazásokat készíteni. A legkorábbi AI-k feladata az volt, hogy dolgokat, például képeket kategóriákba osztályozzanak, itt is erről van szó. Ha kiválasztjuk az oldalon, hogy Image Project-et akarunk készíteni és azon belül is a Standard Image Model-t, akkor máris kapunk egy felületet, ahová feltölthetjük a példaképeket, amiket osztályozni akarunk. Ezek jöhetnek a webkamerából is és akkor például könnyen készíthetünk olyat, ami eldönti, hogy az arckifejezésünk éppen vidám vagy szomorú, de akár betaníthatjuk két külön diák arcára is, hogy eldöntsük, ki mennyire hasonlít egyikükre vagy másikukra.

Eszünkbe ötlött egy másik alkalmazs, ami talán még viccesebb. Összegyűjtöttem 6-8 képet nyulakról és kutyákról és ezzel idomítottam be az AI-t. Ezután a webkamera képéről döntötte el, hogy az mennyiben nyúl vagy éppen kutya. Ez természetesen azt eredményezi, hogy aki kipróbálja az mindeféle vicces fejeket fog vágni, hogy éppen nyulabb vagy kutyább legyen.

A model természetesen több kategóriára, más állatokra is betanítható. Hazsnálhatjuk úgy, hogy a diákok maguk keresnek képeket az állatokról, esetleg ők rajzolnak többet. Arra is jó alkalom ez, hogy álatlánosságban arról beszéljünk, hogyan is működik egy ilyen rendszer.