Tanítható gépezet

Internet a tanórán - 2024. augusztus 2.

Írta: Nádori Gergely

kepA mesterséges intelligencia könnyen tnik valamiféle varázslatos dolognak. Arthur C. Clarke törvénye szerint az igazán fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától, amit jó lenne elkerülni. Ezért is érdemes foglalkozni azzal, hogy a diákok megértsék, valójában mi is történik valójában, amikor a mesterséges intelligenciát használjuk. Az elmélet megtanítása mellett vagy akár helyett is hasznos lehet, ha a diákok gyakorlatban is megismerik ezeket az eszközöket. Ebben segít az az alkalmazás, amit bemutatunk.

A Teachable Machine (IDE KATTINTVA) segítségével nem ChatGPT-t készíthetünk, hanem csak egy olyan egyszerű rendszert, ami kétféle dolgot képes megkülönböztetni egymástól, legyen az kép, hang vagy testtartás akár. Csak fel kell tölteni a képeket, hangokat, esetleg a webkamerával vagy a mikrofonnal készíthetjük el azokat. Pár pillanat alatt elkészül egy modell, amit ki is próbálhatunk előnézetben. Három perc alatt készült egy olyan rendszer, ami a webkamera képéből meg tudta különböztetni, hogy éppen vidám vagy szomorú vagyok-e. A mostani nagy nyelvi modellek felől ez egyszer apróságnak tnik, de nagyon hasonló az a technológia, ami ezeket működteti.

Az elkészült modell letölthető tensor flow formátumhpz, amit kisebb informatikai tudással használhatunk függetlenül, weboldalra építve vagy akár Arduino mikrokontrolleren is.