Amiben tényleg jó az AI

Tippek, trükkök - 2024. október 1.

Írta: Prievara Tibor

kepValamikor az évezred elején, amikor a Sulinet digitális tartalmai készültek nagy csatákat folytattam azért, hogy az elkészült anyagokban minél több valóban interaktív elem legyen. Olyan dolgok, amik az aktív tanulást segítik. gyorsan kiderült, hogy ilyeneket készíteni, programozni nem egyszerű feladat. Főleg azért sem, mert aki programozni tud az nem nagyon ért a tanításhoz és viszont. Lehet, hogy ennek vége.

Őszintén szólva nem is konkrétan valamilyen pedagógiai helyzettel kezdődött a dolog. Az iskolai autómentes nap kapcsán merült fel az ötlet, hogy jó lenne egy olyan weboldal, ahol csak ráböknek a diákok arra, hogy miként érkeztek és ezt számolja a rendszer. Kollégám kérdezte, hogy tudok-e olyan weboldalt, ahol ez könnyen megcsinálható, mert ő nem talált. Elsőre nekem sem volt ötletem, de azt gondoltam ugyan gyenge programozási képességeimmel, de nem lehet nehéz ilyet csinálni. Mielőtt azonban nekikezdtem volna, megkértem a ChatGPT-t, hogy csináljon egy ilyet, ami egyszerű html oldalként használható. Az eredmény IDE KATTINTVA látható. Elég letölteni, majd egy böngészőben megnyitni az oldalt.

Ezután már vérszemet kaptam. Mivel éppen populációgenetikát tanítottam és nem könnyű olyan egyszerű szimulációt találni, ami a szelekció és a genetikai sodródás hatását egyszerre mutatja be, egy ilyet kértem tőle. Némi további pontosítás (például, hogy nézzenek ki jól az állatok) kaptam meg EZT AZ OLDALT, ami szintén megcsinálta azt, amit kértem, az egész folyamat nagyjából négy percet vett igénybe.

Ha egyszer egy üzlet beindul... Nézzük meg, lehet-e egy komplexebb ökoszisztéma szimulációt csinálni. Nem meglepő, LEHET. Megint nem volt több negyed óránál, amíg elkészült a végleges változat. Ha van dolog, ami tényleg transzformatív lehet az oktatásban, akkor ez az, hogy minden tanár elkészítheti a saját, személyre szabott interaktív anyagait.