PDF szerkesztése

Tippek, trükkök - 2010. február 14.

Írta: Nádori Gergely

Biztosan mindenki találkozott már azzal a bosszantó helyzettel, amikor valamilyen érdekes, izgalmas órán jól használható anyagot talál az interneten, amin csak egy kicsit kellene igazítani, de nem lehet, mert a formátuma PDF. Az Adobe cég ezt a fájlformátumot eredetileg azért találta ki, hogy az anyagok mindig mindenho ugyanúgy nézzenek ki, függetlenül attól, hogy milyen gépen nézik őket.

A gond csak az, hogy ezt a formát eredetileg csak drága programokkal lehet módosítani. Arra persze megvolt az akár online lehetőség, hogy a pdf-et mondjuk Word dokumentummá konvertáljuk, de a sok grafikát, táblázatokat használó dokumentumokban ez nem működött. Mi most mutatunk egy lehetséges megoldást.

Remélem sokan ismerik az OpenOffice című programot. Ez a teljesen ingyenes program szinte mindent tud, amit egy irodai programcsomagtól elvárhatunk, van benne szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációs szoftver és rajzprogram is (INNEN TÖLTHETŐ LE). A Microsoft irodai programjaival is kompatibilis.

Amit most mutatunk be az egy a programhoz letölthető kiegészítő (ITT TALÁLHATÓ), amivel az OpenOffice rajzprogramja képessé válik a PDF állományok betöltésére és szerkesztésére.