Fájlok konvertálása online - MediaConvert

Tippek, trükkök - 2009. augusztus 9.

Írta: Prievara Tibor

A Media Convert (IDE KATTINTVA érhető el) sokat ígér: bármilyen fáljt bármilyen fájlra konvertál. Ez több esetben is nagyon jól jöhet - ha például olyan formátumban kapunk meg egy anyagot, amit nem ért a gépünk, online átalakíthatjuk egy perc alatt. Részletesebb elemzés a lapozás után.

Kezdjük a legkedvesebb gesztussal - az oldal ért magyarul. Ez már önmagában a többi hasonló alkalmazás elé helyezi a Media Convert-et, hiszen itt nem kell tippelgetni, hogy az angol, vagy éppen olasz gombok mit is jelentenek.Ebben az sem zavar minket, hogy helyenként viszont nincs fordítás, azaz 90%-ban magyrul van a aszöveg, de mondjuk 1, vagy 2 mondat angolul van benne.

A szolgáltatás valóban rengeteg típusú fájlt ismer. Ezek közül több a bemeneti fájl - azaz amiről konvertálunk - de még így is lenyűgöző a kimeneti fájl választék. További érdekesség, hogy elég egy online fájl (pl. YouTube videó) linkjét megadni, és az oldal szerint már tölthetjük is le a konvertált Windowns Media Player-rel lejátszható videót. Ezt az alkalmazást tesztelve azért nem ment minden simán, a YouTube videó nem akart letöltődni sehogyan sem.

További probléma volt az idő - nem lassú géppel, sem nem lassú interneteléréssel dolgoztunk, a letöltések mégis viszonylag sokáig tartottak, gondolom a szerverük kapacitása is véges. Elég az hozzá, hogy miután csődöt mondtam a YouTube videó egyszerű letöltésével többször is, a másik érdekes szolgáltatást próbáltam ki, amely 'Képernyőkép a weboldalról' címen fut. Nekem erer is viszonylag sokszor van szükségem és nem szeretek midnent Photoshop-pal csinálni, ezért azonnal kiválasztottam egy weboldalt, hogy jpg formátumú képet csináljak belőle. Ez sikerült is, két gondom azonban van: először is az idő - más hasonló alkalmazások ennél sokkal gyorsabban végeznek egy oldal 'képesítésével'; aztán meg ott volt a kép mérete - máshol meg lehet adni, hogy mekkora képet szeretnék a végén. Ez fontos lehet, hiszen ha például neten szeretném használni, akkor felesleges több 100 KB-os képet csinálni. Választásom nem volt, végül egy viszonylag nagy (151 KB) képet kaptam nem kevés várakozás után.

Összefoglalva: remek ötlet az oldal, ha tényleg gyorsan, pontosan tudná hozni - magyarul - amit ígér, akkor minden IKT-val foglalkozó tanárnak hasznos társa lenne. Egy-egy alkalommal remekül lehet használni, de ha valaki napi rendszerességgel látogatja, annak elég gyorsan elfogy a türelme az oldallal szemben.