Óriáskép sok információval

Internet a tanórán - 2013. november 4.

Írta: Nádori Gergely

Az alábbi óravázlat biológia órára készült, de nagyon könnyen adaptálható nagyon sok más tárgyra is. A lényege, hogy a diákok egy témakörben képeket gyűjtenek majd azt elhelyezik egy nagy bejérható, bebarangolható, zoomolható képre. Az alkalmazás, amit ehhez használtunk a Deep Zoom volt, ami letölthető a Partners in Learning oldalról (IDE KATTINTVA), vagy éppen INNEN.

Biológia faktosokkal tanultuk az emlősöket. Elsőként is megosztottam velük egy Skydrive mappában a Wikipediáról származó és itt is mellékelt képet, ami az emlősök legújabb molekuláris törzsfáját ábrázolja. A törzsfán az egyes családok vannak feltüntetve. Ezután a diákok megkaptak személyre szabva pár családot és az volt a feladatuk, hogy keressenek képet, amin annak a családnak egy jellemző tagja látható. A megtalált képet a család nevével ellátva kellett feltölteniük a Skydrive mappába.

Egy kisötösért vállalta egy diák, hogy a képeket a DeepZoom segítségével elhelyezi a képen úgy, hogy a képet nagyítva azok megejelenjenek. Ezek után ezt az interaktív képet megosztottuk a többiekkel is. A képrekre helyezhetünk linket is, amik akár a kép egy másik részére mutatnak (így akár végig is járhatunk egy utat egy nagyobb képen), akár egy külső hivatkozást nyitnak meg. az elkészült anyagot a saját gépünkön a Deep Zoom programból indítva érdemes megnézni, de ha feltöltjük egy (akár iskolai) szerverre, akkor bárki által könnyen hozzáférhető és megnézhető.

A feladat remekül működött és azt gondolom nagyon sok más tantárgyra is adaptálható.

Letölthetők: