Tanévzáró AutoCollage

Internet a tanórán - 2013. június 13.

Írta: Nádori Gergely

Sokat és sokszor írtunk már az AutoCollage nevű programról, ami a Partners in Learning oldalra regisztrált tanárok számára ingyenesen elérhető (a Microsoft Learning Suite részeként, sok-sok más hasznos programmal együtt). A program (ITT MUTATTUK BE) csodálatos példája annak, hogy mindenre jó programcsomagok helyett gyakran mennyivel hatékonyabb az az eszköz, ami egy valamit tud, de azt egyszerűen, magas szinten és biztosan hozza. AZ AutoCollage arra való, hogy képeket összemontírozzunk egy kollázsba, ezt viszont egyszerűen és remekül csinálja. Már eddig is nagyon sok felhasználási módja derült ki (ITT EGY CSOKOR), de most a tanév végének közeledtével egy újabb jutott eszembe.

Biológiai fakultációs diákjaimmal nagyszerű évet zártunk, sokat tanultak, komoly sikereket értek el, jövőre cél az emelt szintű érettségi. Úgy gondoltam, érdemes lenne valamiképpen megemlékezni erről az évről, megmutatni nekik, hogy mennyit tanultak már eddig is és motivációt adni a folytatáshoz. A megoldás egy kis kártya lett, amit a csoport minden tagja megkapott. Az egyik oldalára készítettem egy montázst olyan képekből, ami a tanultakra utal (állattan, növénytan, ökológia, biokémia), a képek között persze ott volt egy csoportkép is. Ezt nyomtattam ki kicsit keményebb papírra, hogy strapabíróbb legyen. A másik oldalra pár mondatot írtam az egyes gyerekeknek. Gratulációt az eddigi eredményekhez, biztatást a továbbiakhoz. Jó alkalom ez arra is, hogy rövid tanácsokat adjak arra, miben lehetne még javulnia.

Azt gondolom, hogy mindezt nem csak az emelt szintű csoportokban lehet megtenni, hanem akár alsóban is, ahol a diák büszkén mutogathatja, hogy mi mindent tanult már meg. Így talán az év végén nem lesz "kisdiák, ki könyveit vidáman sutba vágja", hanem arra büszke gyerek, hogy mi mindent is ért el egy év alatt.