Interaktív matematika interaktív táblára

Letölthető anyagok - 2012. szeptember 6.

Írta: Nádori Gergely

Sokféleképpen lehet matematikát tanítani és tanulni is. Az egyik módszer, amikor megadjuk a szabályokat, majd gyakoroljuk példákon. A másik, amikor hagyjuk, hogy a gyerekek játszanak a számokkal, maguk fedezzék fel a törvényszerűségeket. Ehhez jelent nagy segítséget a Weapons of maths construction oldal (ITT TALÁLHATÓ). Az itt letölthető program (valójában egy Java alkalmazás) (IDE KATTINTVA) bármilyen gépen elfut, de a legtöbb lehetőséget interaktív táblán vagy érintőképernyős táblagépen nyújtja.

A programmal egyszerű műveleteket írhatunk fel (összeadás, kivonás, osztás, szorzás), a kézírásunkat remekül felismeri a rendszer és át is alakítja karakterekké. Majd megoldja számunkra a példát. Ha például azt írjuk fel 3 +   =5, a hiányzó helyre bekerül a 2. Utána bármit változtathatunk a képleten és a program maga erre azonnal reagál, változtatja a számokat. Át is rendezhetjük az egyenletet, ha akarjuk. Így azután végigpróbálgathatjuk, hogy minek milyen következménye van.

Használhatjuk azonban komolyabb dolgokra is. A kalkulátor képes hatványozni, gyököt vonni és még a komplex számokkal is megbírkózik! Elővehetjük akár gimnáziumban vagy a felsőoktatásban is.