Galaktikus homokozó

Letölthető anyagok - 2011. április 9.

Írta: Nádori Gergely

Se szeri, se száma az interneten a különféle csillagászati programoknak, az IKT AKADÉMIA egyik fejezete is ezekről szól (IDE KATTINTVA). ezek a programok többnyire azt segítik, hogy felismerjük a csillagképeket, vagy valódi virtuális távcsőként tárják elénk a fantasztikusabbnál fantasztikusabb felvételeket.

A Universe Sandbox (ITT TALÁLHATÓ) tovább megy egy lépéssel, nem csak nézegethetjük a csillagokat és bolygókat, ahnem játszhatunk is velük. Az ingyenes demó változatban csak az előre elkészített szimulációkat nézhetjük meg, de már az is nagyon izgalmas. Mi történik, ha ütközik az Androméda-galaxis és a Tejút? Mi lenne, ha a Jupiter kétszer olyan nagy lenne? Játszhatunk az égitestekkel és a fizika törvényeivel is.

A program fizetős változatában igazán szabad kezet kapunk és úgy változtathatjuk a dolgokat, ahogyan csak akarjuk, saját világot hozhatunk létre, akár saját világegyetemet is. Az ára csak 20 dollár, nagyjából egy könyv ára. A programnak természetesen fantasztikus a grafikája, amiként ezen a videón is látható:

{youtube}v6shurn2W0w{/youtube}