Milyen a hallásod? Megmondjuk - %-ban!

Internet a tanórás - 2009. július 6.

Írta: Prievara Tibor

Ismét egy picit off-topik, vicces, de talán ugyanakkor hasznos oldalt ajánlunk. A ToneDeaf tesztje segítségével (az oldal mellesleg ITT TALÁLHATÓ!) megnézhetjük, hogy vajon van-e érzékünk a zenéhez, hogy milyen a hallásunk - mindezt természetesen százalékban, hogy mindenki értse :) .

A teszt során hangmintákat kapunk (mindig párban), amelyekről meg kell állapítanunk, hogy megegyeznek-e egymással. Összesen 36 ilyen minta van, a teszt maga kb. 6 percig tart.

Bár nagy a kísértés, hogy ajánljam tantermi használatra is, nem vagyok biztos benne, hogy jól működne - nagyon kell figyelni a hangmintákra, egy-egy hang néha csak a különbség; ha ezt egyszerre 8 gépen 16 gyerek csinálja, akkor senki nem fog semmit hallani belőle. A feladat jellegéből adódik tehát, hogy minden diáknak külön gépre lenne szüksége - ráadásul külön fejhallgatóval is. Bár kétségtelenül hasznos a teszt, talán ennyi szervezést nem ér meg - hacsak nem fontos, hogy felmérjük a diákok hallását!

Szóval érdekes oldal nekünk, tanároknak, vagy bárkinek, aki kíváncsi rá, hogy jól döntött, amikor nem énekes/zenész lett (na adj isten akkor, amikor az lett :) ), de ha az oldalt megmutatjuk a diákoknak, sokan kipróbálják majd otthon (titkon azért mindenki szeretne megerősítést kapni zenei tehetségében - mindenkiben rejtőzik egy Santana, vagy egy Britney Spears, csak nem mindenki meri kiengedni).

Jó szórakozást az oldalhoz!