Videók a tanórán és a tanórán kívül! Videótanár ötletek 1. rész

Tíz weboldal... - 2014. november 2.

Írta: Nádori Gergely

videótanár A legnépszerűbb tartalmak közé tartoznak a videók, sokan és sokat használjuk őket az oktatásban. Az alábbi gyűjtemény azt próbálja meg bemutatni, hogy mi mindenre lehet hasznunkra egy jó videógyűjtemény. Az ötletet a Videótanár YouTube csatornája adta, ahol nem kevesebb, mint 850 oktatóvideó vár minket! Ez egy hatalmas szám, a kérdés az, hogy lehet-e a videó több, mint egy passzív, a tanári magyarázatot helyettesítő eszköz. Persze már akkor is megéri, gondolhatnánk. Lássunk most néhány ötletet ahhoz, hogy a videókat hogyan használjuk kicsit másképpen.

Ezért hát arra gondoltunk, hogy egy sorozatot indítunk arról, hogy a videókat hogyan tudjuk érdekesen, hatékonyan bevonni a mindennapok pedagógiai gyakorlatába úgy, hogy a diákok ne csupán passzív befogadói legyenek a vizuális élménynek. Íme az első 7 ötlet:

1 Halkítsuk le

Ha a videóban a képi világ erősebb, egyszerűen halkítsuk le, esetleg a diákok nézzék külön gépen – hang nélkül – és készítsenek a videó egy-egy percéből hangalámondást. Íme egy vizuális kultúra videó a színekről, akár ezt percenként szinkronizáltathatjuk, majd a diákok előadják a saját verziójukat.

Alternatíva: Az is lehet a feladat, hogy hallgassák meg többször a videót és próbálják meg szó szerint megtanulni és úgy szinkronizálni a többieknek.

Alternatíva: Megtehetjük azt is, hogy szinkronizálás során (az eredetit meghallgatva) a diákok feladata az, hogy elhelyezzenek 2-3 tévedést az egy percnyi szinkronizálásban. Az eredetit meghallgatva a többiek feladata az, hogy ezeket kiszűrjék.

2 Kifordított osztályterem (flipped classroom)

A kifordított osztályterem koncepciója az, hogy ami az órán történne – azaz a magyarázat – azt kiszervezzük, és a drága órai időt a gyakorlásra fordítjuk. A Videótanár videói erre remekül használhatóak felső tagozatban, hiszen szinte minden tantárgy teljes anyagát megtalálhatjuk a gyűjteményben.

Ha ezt a módszert használjuk, egyszerűen osszuk meg a diákokkal a videót, amely a tananyagot bemutatja (például ezt a videót a természetsimeret 6. osztályos anyagai közül a ragadozókról) és az órán így a tanultak megbeszélésével, feldolgozásával, gyakorlásával kell foglalkoznunk.

Alternatíva: természetesen előfordulhat, hogy éppen olyan videó nincs, ami nekünk teljesen megfelel. Ekkor sincs gond, hiszen nagyon könnyen készíthetünk ilyen anyagokat magunk is, semmilyen előzetes komoly informatikai tudás sem szükségeltetik hozzá. És hogy ez mennyire nem csak szöveg, íme egy videó, amely mindezt lépésről lépésre be is mutatja (a mi kedvenc alkalmazásunk az Office Mix ehhez, a használatát innen lehet megtanulni ) . Fontos, hogy az Office Mix Office 2013 alatt működik csak (ami egyébként teljesen ingyenesen jár a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozóknak).

3 Kincskeresés

Ehhez kicsit több időt kell eltöltenünk tanárként a videókkal, de én nagyon szeretem, és már csináltam úgy is, hogy diákokat vontam be a szervezésbe. Egy példa: vegyük EZT A VIDEÓT Mezopotámia történelméről. A célunk az, hogy a gyerekek ezt valahogy érdeklődéssel, maguktól végignézzék. Egy lehetőség: mondjuk azt nekik, hogy a mezopotámiai mitológia egyik rejtélyét oldjuk meg ( ITT TALÁLHATÓ a Wikipédia oldal Mezopotámia mitológiájához). Ehhez egy mezopotámiai városba kell eljutnunk, azonban nem tudjuk, hogy melyikbe. Szerencsére találtunk agyagtáblákat beszámolókról, amelyek a megoldához vezethetnek. A probléma az azonban, hogy ezek a beszámolók mind más városokra utalnak. Joggal merülhet fel a gyanú, hogy csak az egyik beszámoló igaz.

Itt nem kell mást tennünk, mint megszerkeszteni a 3 beszámolót (vagy amennyit szeretnénk) és a diákokra bízni, hogy megtalálják, hogy melyik városba kell továbbindulniuk (ehhez nekünk olyan infirmációkat kell a leírásban elhelyezni, amelyekből nyilvánvaló, hogy a beszámoló szerzői nem mondanak igazat).

4 Zanzásítás

Az otthonra kiadott videóból a diákok készítsenek max. 10 mondatos összefoglalást. A következő órán kizárólag a jegyzeteik alapján párban vagy kis csoportokban egészítsék ki egymás tudását. Végül tegyünk fel (én írásban szoktam) 10 kérdést az anyaggal kapcsolatban, amelyeket mi tartunk fontosnak. Én azt szoktam kérni, hogy minden esetben húzzák alá azt a részt a jegyzeteikben, amelyek a válaszok, mert itt nem csak arra vagyok kíváncsi, hogy mire emlékeznek, hanem arra is, hogy jól jegyzeteltek-e.A végén összevetjük a diákok jegyzeeteit az én kiemeléseimmel, és megnézzük, hogy mennyire egyezik a kettő. Íme például egy történelem videó, ahol ez működhet

5 Kulcsszavak

Ez is a zanzásítás egy formája, a videó alapján azt kérem, hogy emeljenek ki maximum 10 olyan kulcsszót, kifejezést, amelyek fontosak a témakör megértéséhez. Az órára csak a 10 kifejezést hozhatják, és a feladatuk az például, hogy párban a szavak alapján egy összefoglalót írjanak a témáról ( ÍME EGY VIDEÓ Karithy Frigyesről és a Tanúr úr kérem című művéről )

6 Kifejezéslista készítése adott témakörből

Ismétléskor kifejezetten áldás lehet, hogy a videók rendelkezésre állnak minden tantárgy minden témaköréből. Ha a félév végén ismételni szeretnénk, mondjuk megtehetjük azt, hogy párban egy-egy videót kapnak a diákok, és közösen (akár egy wikin, de lehet papíron is) összegyűjtik az összes szakkifejezést, amit a félév során tanultak. Ehhez segítség például EZ A Videótanár LISTA , ahol a 7. osztályos biológia tananyag elérhető egyetlen kattintással.

7 Videók készítése

A videók használatnak új dimenziója, amikor a megtanult videók alapján a diákoknak kell saját videót készíteniük. Ehhez nagyon fontos a minta, illetve a pontos instrukciók. Egy tavalyi projektemben például kevésbé ismert országok történelmét kellett a diákoknak célnyelven (angolul) feldolgozniuk, és ebből egy két perces videók készíteniük. Például IDE KATTINTVA egy két perces angol nyelvű videó látható Mongólia fontosabb történelmi eseményeiről (11-ikes diákok készítették). Itt mintaként használhatjuk a Videótanár anyagait bármilyen tantárgyból.

Természetesen mindez még csupán a jéghegy csúcsa, nemsokára folytatjuk az ötletrohamot. Addig is kellemes videózást!