Vajon mi mindent tud rólunk a Google? Érdekes kísérlet

Tippek, trükkök - 2016. április 4.

Írta: Prievara Tibor

spy Ahogy Hofi mondta (lehet, hogy nem tudom pontosan idézni); olyan, mint az egyszeri munkás ... azt hiszi, nem figyelik. Nos, az online létet behálózó hatalmas keresőmotorok szorgosan gyűjtögetik rólunk az információkat. Néhán tippet adunk most, a Telegraph nyomán, arra, hogy mi is kutakodhassunk a rólunk gyűjtött adatok között. Először is, látogassunk el a Google history oldalára (amely ITT TALÁLHATÓ) - persze mindezt a saját Google fiókunkba bejelentkezve (Gmail is ér :), különben semmit sem látunk értelemszerűen, mert nem tudja a Google, hogy mi vagyunk mi. Na szóval, itt a Statisztika felirattal egy sorban látható, hogy 'Múlt héten'. Ezt állítsuk át arra, hogy Összesített. Itt minden keresésünk visszakereshető. A jó hír az, hogy a felső menüsorban a 3 kis pontra kattintva kapunk törlési lehetőséget. De ez még mind semmi!

Ha ugyanott - a jobb felső sarokban - található három függőlegesen elhelyezkedő pont ikonra kattintunk, akkor kiválszthatjuk a Beállítások menüpontot. Itt már - legalábbis nálam - angolra vált kérlelhetetlenül a Google, ezért itt a Show more controls gombra kattintva keressük meg a Places you go-t, majd kattintsunk a Manage activity opcióra. Itt egy térképen és egy idővonalon láthatjuk, hogy hol is jártunk, mióta a Google Google. Kicsit ijesztő, hogy minden hely, ahol véletlenül bejelentkeztünk, vagy csak regisztált a keresőmotor itt képpel is megjelenik.

Végül, ha az Activity controls oldal aljára lapozunk, akkor ott találunk egy Ads linket. Ha erre kattintunk, akkor azt is megmondja nekünk a Google, hogy szerinte hány évesek, illetve azt is tudja, hogy férfiak vagy nők vagyunk. És talál.