Tíz weboldal QR kódokhoz

Tíz weboldal... - 2015. május 6.

Írta: Nádori Gergely

tanarblog qr kodMa már senkinek nem jelent újdonságot a QR kód, mindenki tudja, hogy ezek a kis jelek beolvashatóak mobiltelefonnal, mögöttük pedig szöveg, webcím rejtőzik. Ugyan sokszor temették már ezt a technológiát, ma is ott van mindenütt, plakátokon, reklámokon, magazinokban. Természetesen lehet helye a tanításban is. Ehhez mutatunk most pár hasznos weboldalat.

QR kódot létrehozni nagyon egyszerű számos olyan oldal van, ahol pár kattintással készíthetünk magyarul például IDE KATTINTVA. A Kaywa nevű oldalon készíthetünk dinamikus QR kódokat vagyis olyat, aminek a tartalma változik, de maga a kód nem. A QR Voiceesetében nem szöveget rejt a kód, hanem annak felolvasott hangját.

Ha éppen nincsen nálunk mobiltelefon, akkor sem kell elkeserednünk vannak megoldások arra, QR kódot olvassunk be a webkamerával, ilyet tud a Web QR. Ha egy weboldalon találunk ilyen kódot, azt beolvassa nekünk a QR4. A CodeTwo a képernyőről is beolvassa az ilyen kódokat.

Beszéljünk arról is, hogy miként lehet felhasználni ezeket a fekete-fehér kockákat a tanításban! A ClassTools QR Code Treasure hunt oldalával pár perc alatt készíthetünk olyan kincskeresést, ahol a kérdéseket (vagy a válaszokat) QR kódok rejtik. A Munzee remek, QR kódokra épülő szabadtéri játék.

Ha elsősöknek, ovisoknak akarunk mutatni valamit tableten, laptopon, a webcím begépelése helyett érdemes egy QR kódot kivetítenünk.

Ha a diákokkal Sway-t vagy éppen Office Mixet akarunk megosztani és ezt személyre szabva akarjuk tenni, a legegyszerűbb, ha mindenki kap egy-egy QR kódot a neki szánt webcímmel.

Feladatlapokra érdemes lehet a jó megoldást QR kódban feltenni, így a diákok az óra után esetleg otthon nézhetik meg a jó megoldást, vagy éppenséggel a segítséget a feladat megoldásához.

Redmondban halottam azt a foglalkozást, ahol a diákok egy nap alatt készítettek egy vershez egy videót (majd nemsokára leírom részletesebben a projektet) és az eredményt (a videóra mutató linket) QR kódként kiragasztották az iskola ajtajára, így az érkező szülők megnézhették a diákok műveit.

Van olyan iskolai könyvtár, ahol önkéntesek készítenek a könyvekhez videó-ajánlókat, amiket QR kódként ragasztanak a könyv borítójára.