Tíz weboldal a programozás tanításához

Tíz weboldal... - 2015. október 13.

Írta: Nádori Gergely

kódJavában zajlik az Európai Programozás Hete (ITT ÍRTUNK róla valamint arról, hogy a programot szervezők még nyerhetnek is). A célja az, hogy minél több gyerek ismerkedjen meg a programozással, lássa, hogy ez milyen érdekes és izgalmas dolog lehet. Az alábbi cikkben ehhez kívánunk segítséget adni olyan oldalak bemutatásával, amikkel játékosan, ötletesen vezethetjük be a programozást a diákoknak. Nem feltétlenül informatika órán, a napközi, egy lyukas óra is alkalmas lehet erre. A cikk végén pedig egy kifejezetten rmek hírről is beszámolunk!

  1. Elsőként álljon itt a Kódolás órájának oldala (ITT VAN, ahol a nvhez hűen nagyjából egy órányi játékos feldatot találunk, ráadásul magyarul.
  2. Nálunk már többször volt nagy siker a Sonic Pi (ITT ÍRTUNK RÓLA, a program, amivel zenét lehet készíteni kóddal. A tapasztalatok szerint ezzel nagyon sok gyerek érdeklődését fel lehet kelteni.
  3. Saját kedvencem az Untrusted nevű játék, amiben tulajdonképpen programozással kell fejtörőket megoldanunk egy kalandban (ITT VAN, angolul érdemes kicsit tudni hozzá.
  4. Szintén játékot használ a kódolás tanításához, csak sokkal kevésbé elvontan a Code Combat (ITT, jó szórakozás lehet.
  5. Program hibákat kereshetünk és javíthatunk a Code Huntban, ami legalább annyira matematika, mint amennyire programozás (ITT VAN.
  6. A Greenfoot oldal elsődlegesen Javát tanít, sok játékkal, sok feladattal, sok izgalmas ötlettel.
  7. Ha már programozás, ne maradjon ki a blokkokra épülő egyszerű programnyelv a Scratch sem, ITT VAN a magyar nyelvű oldala.
  8. A programozáshoz akár még számítógép sem kell, ITT ÍRTUNK arról a könyvről, ahol sok unplugged programozási feladatot találhatunk.
  9. Nem csak a programozás megkedveltetéséhez, de a pályaválasztáshoz is érdekes lehet EZ AZ OLDAL, ahol sokan leírják, hogyan is lett belőlük programozó (ez is magyar).
  10. Régi kedvenc a kisebbek tanítására a KODU (ITT MUTATTUK részletesebben), ennek nagy testvére a Project Spark (ITT VAN), amiben kifejeztten komoly dolgokat leet már készíteni. A jó hír pedig az, hogy pár napja a a Project Spark ingyenes lett, most már minden tartalom ingyenesen elérhető az oldalról!