Tanárblog unplugged: összeadós játék

Tippek, trükkök - 2018. október 29.

Írta: Nádori Gergely

kártyaAhogy egyes metálzenekarok is néha adnak erőstés nélküli, unplugged koncertet itt a TanárBlogban is bemutatunk olyan ötleteket, amikhez semmilyen komoly technikára, számítógépre nincsen szükség. Most éppen egy olyan játékot, ami az összeadást és az osztást segít gyakorolni, kellően kaotikus és mozgalmas, minimális előkészítéssel és tíz perc alatt lezavarható. Remek bemelegítő játék lehet vagy elővehetjük akkor, ha eg kicsit mozgatni akarjuk a diákokat az óra közben.

Fontos megjegyzés: A játékról azt gondolom, hogy én találtam ki, de olyan egyszerű, hogy könnyen lehet, hogy már régóta létezik, vagy valamilyen formában vagy akár pontosan így. Ebben az esetben elnézést kérek az eredeti ötlet gazdáitól, csak azért nem említem meg őket, mert nem tudok róluk. De nézzük miről is van szó:

Én kis kártyákat készítettem, amin számok voltak 1-től 15-ig, ezekből kapott egyet-egyet minden gyerek.
A játékvezető (én) ezek után bemondta, hogy hány fős csoportot vár, akiknél a számok összege hánnyal osztható legyen. Például: Hárman, öttel. Ebben az esetben három diáknak kell jelentkeznie úgy hogy náluk levő kártyák számának összege öttel osztható legyen (3+2+5 vagy 11+2+7 stb.). Az első csapat minden tagja kapott egy pontot. Ezt követően mindenki kicserélte a kártyáját egy mellette levővel, majd jött a következő kihívás (pl: ketten héttel vagy négyen prímszám stb.).
A játékot (tetszőleges számú kör után) az nyeri, akinek a legtöbb pontja van.

Kiderült a próba során, hogy néha érdemes nem csak az első, hanem az első két vagy első három csapatot is jutalmazni pontokkal, mert így nagyobb marad a lelkesedés. Arra is rájöttem, hogy egyszerű franciakártyával is könnyen játszható a játék, ha figurák értékét is megadjuk (A=1, J=11, Q=12, K=13).

Kellemes számolgatást!