TanárBlog Facebook visszatekintés 2014 - ezt olvastuk, ez érdekelt

- 2014. december 30.

Írta: Prievara Tibor

facebook 2014 Itt a 2014-es vége legvége, ahogy azt kell, mi is elkezdtünk elszámolni az elmúlt 365 nap hozadékával. A legnépszerűbb TanárBlog cikkek toplistáját már közzétettük, de nem állunk meg itt! Megalkuvást és kompromisszumokat nem tűrő kutatómunkával átbogarásztuk a TanárBlog Facebook oldalon megosztott több ezer posztot, hírt és érdekességet, és egy csokorra valót szeretnénk átnyújtani a legnépszerűbbekből. Avagy: mire ugrottunk a 2014-es évben? (Megj.: itt most nem népszerűségi listát állítottunk fel, mert pl. 8900 és 9000 elérés között nincs olyan mértékű különbség, amely egy toplistát hitelessé tehetne). Szóval a lapozás után minden kiderül!

Nyelvviszgák, botrányok, átalakulás, majd újra-átalakulás a KLIK-ben, Hoffmann Rózsára emlékszik-e még valaki? (naná, hogy ja, csak ironizálunk itt szilveszter környékén). No meg tüntetések és még sok minden egyéb. De jöjjenek a részletek, merengjünk együtt az elmúlt év eseményein.

Kikerülhetetlen sztori volt a tanári portfólió témaköre, erről egy megtagadó közleményt is megosztottunk, és sokan elolvasták.

Egy érdekes hír még márciusból: Az Oktatási Hivatal középszintű próbaérettségit szervez. Csak olyanok vehetnek részt rajta, akik az adott tárgyból emelt szintre jelentkeztek.

A magyar iskola halott - mondja ez a HVG cikk és mi legott megosztottuk.

Sokan olvasták az egyetemeken a pályaalkalmassági vizsgálatról szóló vitriolos, odamondogatós (már-már bulvárba hajló) cikkünket is

Az alábbi, erősen ironikus cikk szintén meglepően nagy és heves reakciót váltott ki a Facebook oldal közönségéből:

"Elég már ezekből a túlfizetett tanárokból! Hihetetlen, hogy mennyit költ az állam a tanárokra, amikor nem csinálnak semmi értelmeset! Semmivel sem jobbak egy baby-sitternél. Elég lenne, ha csak ezért fizetnék őket! Ahelyett, hogy az állam költene rájuk az adókból egyszerűen a szülők fizethetnék a gyerekfelügyelet költségeit és kész.

Persze akkor nem kellene a felkészülési időre meg hasonló ostobaságokra költeni, csak arra, amit a tanárok a gyerekekkel töltenek. Mondjuk naponta 5 órát. Az egy hónapban 100 óra. De persze azt se felejtsük el, hogy a szüneteket sem kell fizetnünk, így egy évre legfeljebb 1000 óra jön ki. Baby-sittert mondjuk nem talál az ember óránként 300 forintnál olcsóbbért, legyen ennyi, amit zsebbe kapnak. És hány gyerek is van osztályban? 30, akkor fizessen 30 szülő. így akkor a nettó havi bérük alig 750 000 forint lenne ((1000 300 30) /12). Most mennyit is keresnek?"

Borzolta a kedélyeket az új 'kísérleti' tankönyvek megjelenése is. További borzolás ITT

Népszerű volt EZ A CIKK is: Természettudományokat,matematikát tanítók! Megjelent egy remek könyv, ha be kell ugrani helyettesíteni, vagy ha csak egy kicsit pihenni kell az órán, csodálatosan fel lehet használni!

Magvas gondolatoknak adott tápot az Index digitális tananyagokról szóló írása is.

Felkavarónak bizonyult a magyar oktatás színvonalának zuhanásáról írt cikk.

Kedves - és népeszerű - volt még a Microsoft Sway nevű - tényleg nagyon izgalmas és innovatív - újdonsága.

A kvízek és kvízjátékok mindig ütöttek, így volt ez az idén is.

Végül érthetően lett 'közkedvelt' a pedagógusbérek minimálbértől történt elszakítása ITT és ITT.

Így végiglapozva az évet elmondhatjuk büszként, hogy ez egy eseménytelen, unalmas és szürke év volt a közoktatásban. Sőt! Azt kell mondanunk, hogy helyenként talán túl változatos is volt - azok volt a régi szép idők, amikor még tudtuk szeptemberben, hogy mi lesz decemberben.