Talking dictionaries - kihalóban lévő nyelvek

- 2015. február 12.

Írta: Prievara Tibor

talking dictionaries Jó érzés, ha olyan tankönyvet használhatok, amely szakít a hagyományos témák hagyományos feldolgozásától, hiszen egy ilyen kiadványhoz (és a Life c. nyelvkönyv pont ilyen) sokkal könnyebben jutnak eszembe kiegészítő feladatok. Most a technológia és a nyelvek kapcsolatáról beszéltünk, és ennek kapcsán a Talking dictionaries nevű projektről, ahol kihalófélben lévő nyelveket próbálnak meg dokumentálni az utókornak - néha úgy, hogy az utolsó embert találják meg, aki még beszéli az adott nyelvet. Amellett, hogy a projekt önmagában is érdekes, érdemes továbbgondolni, és mondjuk azzal eljátszani, hogy mi lenne, ha a magyar is egy ilyen nyelv lenne? A lapozás után elmesélem, mit csináltunk mi az órán.

Szóval azon kellett elgondolkodni, hogy mi lenne, ha a magyar nyelv is kihalófélben lenne, és csak 10 szót választhatnának. Kifejezetten érdekes beszélgetés és vita kerekedett, mert minden szó mellett érvelni kellett. Ha hagytam volna, egy órát is végigbeszélnek angolul erről.

Emellett izgalmas lehet, ha a projekt weboldalán megkeresünk egy-két szótárat, és az ott található szavak alapján megpróbáljuk ktalálni, hogy az adott nép milyen életet élhetett (pl. ha 25 különböző szó van a 'kosár'-ra, akkor a kosárfonás jelentős szerepet játszhatott a nép életében stb.