Remek zene generátort találtunk!

Tippek, trükkök - 2024. június 15.

Írta: Prievara Tibor

Rengeteget foglalkozunk AI eszközökkel, mégis viszonylag kevés cikk születik (ehhez képest) róluk. Az ok nagyon egyszerű: egyetlen eszköz kitapasztalásához legalább 30 percnyi munka szükséges, és sajnos azt tapasztalajuk, hogy tíz esetből kilencszer azt kell mondanunk, hogy nem lesz belőle cikk, mert sokkal nagyobb volt a marketing ígérete, mint amit az alkalmazás a valóságban tud. Nos, a lapozás után jöjjön a tizedik! Most egy zene generátort ajánlunk, ami annyira jól megoldotta a feladatát, hogy akár még előfizetni is érdemes lehet rá, ráadásul elég bő a kiismeréséhez az ingyenes verzió.

Nagyon sok alkalmazás ígéri, hogy szöveges promptok alapján készít nekünk zenét, és ír akár szöveget. Eddig azt tapasztaltuk, hogy vagy nagyon szűk volt az ingyenes sáv (pl. a Suno AI esetében 2 szám), vagy a szöveget kellett külön megíratni a ChatGPT-vel, vagy éppen az, hogy csak nagy erőfeszítéssel sikerült végighallgatni az eredményt, annyira unalmas volt.

Nos, elért hozzánk az AI-music-generator híre (INNEN ÉRHETŐ EL, és kicsit már türelmetlenül vágtunk bele a szokásos munkába, elkezdtük felderíteni, hogy mire jó - és meglepetésünkre, elég sok mindenre. Először is elég nagylelkű az ingyenes rész, hiszen 10 számot gyárthatunk (dalonként nekem 2 verziót készített), ez elég ahhoz, hogy akár el is kezdhetjük érdemben használni. Egyébként az előfizetés sem vészes, nem kér havi díjat, hanem venni kell 20 dollárért 100 dalnyi licenszet - azaz, akkor fizetünk, ha használjuk, és nem kell havonta. Ez is jó lehet, és komolyan gondolkodom azon, hogyan lehetne ezt beépíteni az oktatásba - rendszerszinten.

A dalok meglepően jók voltak, elég egyszerű prompt alapján képes volt pl. egy heavy metal számot készíteni egy szegény ember életéről, aki felett egy rosszul szigetelt lakásban olyan kisgyerek lakik, aki még nem tudja hajlítani a térdét, ezért minden lépés lent úgy hangzik, mintha ütvefúróval bontanák a plafont (teljesen fiktív prompt!! :) Az eredmény: kifejezetten hallgatható, enyhén death metal-ba hajló zene!

Mire használható az iskolában? Éppen egy olyan projekt elején vagyok, ahol a kérdés az, hogyan lehet angolt tanítani olyan 4. osztályos hátrányos helyzetű gyerekeknek, akiknek az írásbeliség áthághatatlan akadály gyakorlatilag. Hiába kezdődik úgy egy tankönyv, hogy 'Játszótér', mert egyrészt sem játszótér nincs (a hagyományos értelemben), másrészt nem tudják elolvasni ami oda van írva. Mégis, van angoltanítás, és értelmesen kellene, úgy eltölteni az időt, hogy 5.-ben már lehessen egy kicsit építeni a megtanultakra, legalábbis a gyerekek agya és szája álljon rá az angolra, és ne legyen teljesen én-idegen az angol szavak kiejtése. Ehhez jó ötletnek tűnik az oldal, hiszen nagyon egyszerű dallamos, élvezhető zeneszámokat készíteni, amelyek 'komolyak', és pont azt a nyelvtant, szókincset stb. tanítják, ami nekünk kell. Elkezdjük a zenék gyártását, és ez ráadásul publikálható, és legális, nem kell milliós jogdíjakkal számolni. Itt tart a projekt, 2024 szeptemberében indulunk, jelentkezünk az eredményekkel és a tapasztalatokkal! :)