Purpose games - játszhatunk és játékot készíthetünk

Internet a tanórán - 2014. december 26.

Írta: Prievara Tibor

purpose games A Purpose games oldalán játékokat játszhatunk és készíthetünk. Az oldal nagyon egyszerűen működik, nem kell semmit tanulni, tényleg. Bár angolul van, teljesen egyértelmű. Egy példát is mutatunk; IDE KATTINTVA egy Európa országai játékot játszhatunk. Belátható, hogy a játék nem bonyolult, viszont roppant egyszerű elkészíteni saját verziónkat. Ingyenes regisztráció után a Create gombra kattintva egyszerűen elkészíthetjük saját játékunkat (a fentihez hasonlót), ehhez egy képet kell saját gépünkről feltölteni, ehhez pontokat rendelni (ez a Dots), majd beírni a jobb oldalon az információt. A játék során a játékosok az információt kapják meg, és a feladatuk az, hogy az általunk meghatározott pontra kattintsanak. Egyszerű, bár felvet kérdéseket. Némi fanyalgás következik a lapozás után.

A fanyalgás pedig nem másnak szól, mint annak, hogy a játékot és a teszteket gyakran összekeverjük. A Purpose games oldalán is azt olvashatjuk, hogy feleletválasztós 'játék', amikor az egy egyszerű kvíz. Magyar gamifikációval foglalkozó cégek is gyakran publikálnak 'játékokat', amelyek valójában kicsit felturbózott (vagy még csak fel sem turbózott) teszteket jelentenek. És ezt láthatóan mindenki komolyan veszi ... olyan ez, mintha azt mondaná a tanár, hogy most játszunk felelőset. Attól, hogy játék a neve, még játék, hanem egy olyan feleletválasztós tesztsor, ahol rossz esetben a megjelenő információk 75%-ban helytelenek (ti. egy jó válasz van és három rossz). Hogy játék ez ugyan mondja el nekem valaki? Szintén nem váletlen egyébként, hogy a feleletválasztós tesztsorok kikopni látszanak pl. a nagy tesztrendszerek eszköztárából is.

Az kétségtelen és én is tudom, hogy főleg Magyarországon van egy kisebb teszt-fétis a tanulók, tanárok körében, de ennek lehet, hogy inkább gátat lenne érdemes szabni, nem pedig átemelni a 21. századba, ráadásul rásütni a 'játék' billogot.